Zeytin alım tahmini şaştı

0
975
tarım,tarımsal ,tarım haberleri,tarımsal haberleri,marmara birlik zeytin,Zeytin alım tahmini şaştı

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmara birlik), 30-35 bin ton ürün alımı hedeflediği 2012-2013 kampanya dönemini, 44 bin 500 tonluk zeytin alımıyla kapattı.

Sofralık zeytin üretiminin önemli kuruluşlarından Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 30-35 bin ton ürün alımı hedeflediği 2012-2013 kampanya dönemini, 44 bin 500 tonluk zeytin alımıyla kapattı.

Bursa’da Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik, Balıkesir’de Erdek, Edincik ve Marmara Adası ile Tekirdağ’da Mürefte’de bulunan 8 kooperatifi kanalıyla alım yapan ve kampanya dönemini rekorla kapatan Marmarabirlik’in, Bursa-Başköy Entegre Tesisleri’nde, zeytinleri işlemenin telaşı yaşanıyor.

Entegre Tesisler’de, ürün kabule ham olarak gelen zeytinler, yıkama, kurutma, seçme-ayıklama, lisanslı depolarda olgunlaştırma, ambalajlama ve kolileme işlemlerinin ardından “sofralık zeytin, zeytinyağı ve zeytin ezmesi” olarak sevkıyata hazır hale getiriliyor.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı açıklamada, 1 Kasım 2012 tarihinde ürün alım kampanyasının startını verdiklerini hatırlatarak, özellikle Bursa’daki kooperatif bölgelerinde zeytinde “yok yılı” beklenirken, süreç içinde tersi bir durumun ortaya çıktığını gördüklerini söyledi. Beklenen ve gerçekleşen ürün alım miktarının, şaşırtıcı olduğunu ifade eden Asa, şöyle konuştu:
“Kampanyanın başında, kooperatif yöneticilerinin tahmini alabilecekleri miktar ve aynı zamanda bölgelerindeki tahmini rekolteleri karşılaştırdığımızda ortaya çıkan rakam yaklaşık 30 ila 35 bin ton civarındaydı. Fakat ilk bir hafta içinde özel sektör temsilcilerinin piyasada ürün alımları konusundaki yoğun ilgisinden dolayı bu konularla alakalı sıkıntı yaşandı.

Ancak akabinde Marmarabirlik’e fiyatlar sebebiyle de üreticimiz bir dönüş yaptı. Bundan dolayı da üreticimiz, ürününün tamamını Marmarabirlik’e teslim etmek için gayret gösterdi. Aynı zamanda özel sektör temsilcileri de piyasadan çekilmiş oldu. Yani tek alıcı olarak Marmarabirlik kaldı piyasada.”

“44 bin 500 ton civarında ürün alımı”

Asa, ürün alım kampanyasının 11 Ocak 2013 tarihi itibariyle sona erdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Kampanya sonunda, toplam 8 kooperatifimiz ile 44 bin 500 ton civarında bir ürün alımı gerçekleştirdik. Bu da 137 milyon TL civarında bir tutara tekabül etmektedir. Kampanyanın ilk başında da üretici ortaklarımıza ilan ettiğimiz gibi almış olduğumuz ürünün yüzde 60’ını 15 günlük periyotlarda, peşin olarak ödedik. Geri kalan yüzde 40’ında kampanya bitiminden sonra ödeme takviminin açıklanacağı söylenmişti. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız açıklama doğrultusunda, geri kalan ürün alacaklarının tamamının yüzde 50’sini 15 Şubat’ta yüzde 50’sini de 17 Mayıs’ta olmak üzere iki eşit taksite böldük ve özellikle altını çizmek istiyorum; Marmarabirlik toplamda 137 milyon TL’lik ürün bedelinin tamamını kredi kullanmadan kendi öz kaynaklarıyla yapacaktır.”

Ürünün kalitesine de değinen Asa, alımını gerçekleştirdikleri yaklaşık 45 bin ton civarındaki ürünün, yüzde 50’sinin 190-260 kalibre aralığında olduğunu ve en iri kalibrede olduğunu, geri kalan kısmının ise 260’tan 410 daneye kadar olan kalibrelerdeki ürünlerden oluştuğunu belirtti.

“62 bin ton civarında stok”

Marmarabirlik’in doğal yöntemlerle ürünü olgunlaştırdığını, zeytinin olgunlaşma süresinin de en az 8-9 ay arasındaki bir süreci kapsadığını belirten Asa, birlik depolarında stok oluşumunun normal olduğunu söyledi. Asa, şöyle dedi:

“Bundan dolayı Marmarabirlik’in toplamda geçtiğimiz yıldan devretmiş olduğu stok miktarı yaklaşık 15 bin ton civarında. Bunu da normal olarak karşılamak durumundayız, mutlaka stok devretmesi gerekir. Aynı zamanda da 2012-2013 kampanya döneminde almış olduğumuz miktarla topladığımızda 62 bin ton civarında bir stok oluşmakta.”

Asa, kampanyanın hemen bitiminde, gelecek sezona yönelik olarak, üretici ortakların girdi maliyetlerini azaltmak ve onları desteklemek için önümüzdeki hafta sonu itibariyle gübre dağıtımına başlayacaklarına da değinerek, “Ben özellikle kooperatifçiliğin anlamının bu olduğunu düşünüyorum. Üretici ortaklarımıza aynı zamanda zirai ilaç yardımı da yapılacaktır” diye konuştu.

kaynak:http://retailnews.com.tr

Bir Cevap Yazın