Zeytin ağacı dikili alan, son 15 yılda 2 bin dekardan 120 bin dekara çıkarıldı. Yıllık 60 bin tona ulaşan zeytin rekoltesinin gelecek yıllarda 100 bin tonu aşması bekleniyor.
OSMANİYE – Kırsal kesimde yaşayanların ve köylülerin zeytin yetiştiriciliği konusunda bilinçlendirilmesi ve teşviki sonucu zeytin ağacı dikili alan, son 15 yılda 2 bin dekardan 120 bin dekara ulaştı.
Türkiye yer fıstığı üretiminin yarıya yakını karşılayan il, son yıllarda uygulanan tarım politikaları sayesinde zeytincilikte de söz sahibi olma yolunda ilerliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Sosyal Yardımlaşma Fonu tarafından 15 yıl önce başlatılan proje kapsamında, çoğunluğu dağ eteklerinde atıl bulunan 120 bin dekara 4 milyon zeytin fidanı dikildi.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, genç fidanlardan yüzde 50 verim alındığını söyledi.
Zeytin ekili alanların gelişmesiyle bu ürünü işleyen fabrikaların da çoğaldığına dikkati çeken Sağlam, “Bu yıl 60 bin ton civarında zeytin üretimi gerçekleşti. Rekoltenin, önümüzdeki yıllarda 100 bin tonu aşmasını bekliyoruz. İlimizdeki zeytin yağı fabrikası 15, salamura fabrikası 6’ya ulaştı. Amabalajlama, pazarlama ve markalaşmada eksikliğimiz var. Yöremizde yaygın olan merdiven altı üretimini asgariye indirip, sanayiye yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.
Osmaniye’nin, gelecekte zeytincilikte de söz sahibi olacağına inandığını dile getiren Sağlam, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 2012’de düzenlediği zeytincilik çalıştayına Osmaniye’yi de davet etmişti. Bu bile kentin zeytin üretiminde önde gelen iller arasına girdiğini gösteriyor” diye konuştu.
kaynak:DÜNYA