Zeytin sineği 8,5 milyon ağacı tehdit ediyor

0
986
Zeytin-sinegi-85-milyon-agaci-tehdit-ediyor

Türkiye’de, “Gemlik tipi” sofralık zeytinin büyük bölümünün üretildiği Bursa’da, bu ay başından itibaren populasyonunda artış görülen “zeytin sineği” zararlısının, 8 milyon 500 bin zeytin ağacını tehdit ettiği ve etkin mücadele yapılmadığı takdirde üründe yüzde 80’e varan oranlarda zarar meydana gelebileceği bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, zeytin sineğinin, il genelinde en son 10 yıl önce büyük çaplı zararlara yol açtığını belirtti.

Üreticilere, uyanık olmaları ve dikkatli davranmaları konusunda uyarılarda bulunan Çelik, şöyle devam etti:

“İlimiz genelinde zeytin sineği, 8 milyon 500 bin zeytin ağacında zarar yapabilir durumdadır. Salgın yıllarında zararlıya karşı mücadele yapılmadığı takdirde yüzde 80’e varan oranlarda zarar meydana gelebiliyor. Kışı toprakta pupa halinde geçiren zeytin sineği, zeytinin yağlanmaya başladığı ağustos-eylül aylarında çıkış yaparak zeytin danelerine yumurta koymaya başlar. Yumurtalardan çıkan larvalar, zeytinin içinde galeri açarak beslenir ve büyüyerek önce yetişkin larva, sonrasında da pupa olarak dışarı çıkar. Uygun sezonda 3-5 döl verebilirler. Zarar gören zeytin daneleri genellikle ağaçta kalır ve sofralık olarak kullanılamaz.”

“İlaçlama yapılan zeytinliklerde zarar gözlenmedi”

İl düzeyinde zeytin bahçelerinde bu ay başında yüzde 1 vuruk görüldüğünden 6 Ağustos’ta ilk ilaçlı mücadele ilanı verildiğini hatırlatan Çelik, kontrollerin devamında yeni vuruklar tespit edilince 23 Ağustos’ta ikinci mücadele ilanı verildiğini bildirdi.

Çelik, ilaçlama ilanlarının, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri eliyle yoğun yetiştiricilik yapılan köylere, yerel basına, ziraat odalarına ve kısa mesaj servisi ile çiftçilere duyurulduğuna işaret ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına her hafta konuyla ilgili bilgi aktarıldığını belirtti.

Zeytin sineğinin, uzun yıllardan sonra ilk kez bu kadar erken çıkarak zarar vermeye başladığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

“Havaların uygun gitmesi sebebiyle zeytin sineği, hızla döl verip salgın hale gelmeye başladı. İlaçlama ilanlarımızı takip ederek uygun ilaçlama yapan üreticilerin bahçelerinde zarar gözlenmedi ancak ilaçlama yapmayan, ilaçlama zaman ve tekniklerine uymayan üreticilerin zeytinliklerinde ise zarar gözlenmiştir. Zeytin sineğinde populasyon artışının devam edeceğini gözlemliyoruz. Bu sebeple üreticileri zarar görmemeleri için hasada kadar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün duyurularını takip etmeye, ilaçlama sırasında kullanılan ilaçların diğer kültür bitkilerine (incir, armut, şeftali ve benzeri) bulaştırmama konusunda dikkatli olmaya davet ediyorum.”

Çelik, tarımsal ilaçların reçetesiz satışının yasak olduğuna da değinerek, üreticilerden, zirai mücadelede kullanacağı ilaçları, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile serbest piyasada reçete yazma yetkisine sahip kişilere reçete yazdırarak satın almalarını istedi.

haber46

Bir Cevap Yazın