BALIKESİR Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu (BZZTG) Başkanı Mehmet Semerci, Türkiye’nin yıllık ortalama 60 bin ton olan sofralık zeytin üretiminin neredeyse üçte birini karşılayan Edremit Körfezi’nde, zeytin zararlısı nedeniyle bu yıl rekolte kaybının yüzde 60 civarında olacağını söyledi.
Zeytin üretiminde verim kaybının zeytin zararlıları ile yeterince mücadele edilememesinden kaynaklandığını savunan BZZTG Başkanı Mehmet Semerci, 3 yıl önce son verilen uçaklarla yapılan havadan ilaçlama uygulamasına yeniden başlanması gerektiğini belirtti. Semerci, “Sektör bu yıl sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Zeytinyağını geçen yıl 5 lira fiyatla satan üretici, zeytin ve zeytinyağı para etmediği için tarlasına ilaç atamadı. Zeytin sineği, sap kurdu ve halkalı leke hastalığı verim kaybına yol açtı. Fiyatlar bu sene artar ama üreticiye faydası olmaz. Bu yıl sofralık ve yağlık zeytinde yüzde 60 dolaylarında verim kaybı bekleniyor” dedi.
‘HAVADAN İLAÇLAMAYA DEVAM EDİLSİN‘
Semerci, Edremit Körfezi’ndeki Edremit, Havran, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde, geçen yıl 20 bin ton olan zeytinyağı üretiminin 4 – 5 bin ton, 20 bin ton olan sofralık zeytin üretiminin 2-3 bin ton civarında bir üretim rekoltesine sahip olmasının beklendiğine dikkat çekti. Semerci, “Geçtiğimiz yıl üretici, maliyetine zeytin ve zeytinyağı sattı. Suriye sınırından Türkiye’ye geçen yıl 60 bin ton zeytinyağı girdiğini de biliyoruz. Üretici, para kazanamayınca ağaçlarına gerektiği gibi bakım yapamadı, ilaç atamadı. Buna bağlı olarak da verim düştü. Devlet, kaçak zeytinyağı konusunda mutlaka önlem almalı. Ayrıca, zeytin zararlısına karşı 3 yıl önce son verilen havadan ilaçlama uygulamasına geri dönülmeli. Kaçak zeytinyağı kontrol altına alınmazsa, üretici para kazanamazsa, ağaçların bakımı yapamaz. Çok yakın bir gelecekte, zeytinyağı ithal eder hale geliriz” diye konuştu.