Ziraat Bankası, Türk ürünü ithalatçılarına destek uygulamasını başlattı

0
1052
ziraat-bankasi1

Ziraat Bankası, Türk ürünlerini ithal eden yabancı şirketleri destek için özel proje geliştirdi.
Eximbank’la yıl başında anlaşma imzalayan Ziraat Bankası projeyi uygulamaya başladı. Rusya’da faaliyet gösteren Ziraat Bankası Moskova Genel Müdürü Avni Demirci, ilk proje desteğini Rusya’nın Penza bölgesinde bir yatırım için verdiklerini söyledi.Moskova’da kuruluşlarının 21. yılı vesilesi ile Türk basın mensupları ile bir araya gelen Demirci, Rusya – Türkiye ekonomi ilişkileri, Rusya’da mali piyasalar ve Ziraat Bankası Moskova’nın faaliyetleri ile ilgili açıklamada bulundu. Müşteri merkezli dönüşüm programlarını tamamladıklarını ve Türkiye ile tam uyumlu hale geldiklerini belirten Demirci, rublede aşırı değer kaybı yaşanması nedeni ile 15 milyon dolar sermaye artışı yaptıklarını, ödenmiş sermaye rakamını 35 milyon dolara, öz kaynakları da 45 milyon dolara çıkardıklarını ifade etti.

TL-RUBLE TİCARETİ GELİŞTİRİLMELİ

Rusya’da yaşanan krizi fırsat olarak gördüklerini, doğru kurumsal firmalarla çalışarak büyümek istediklerini belirten Demirci, “Türkiye ve Rusya arasında 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefi var. Rusya’da rublenin değer kaybı ile ihracatçı fiyatları ucuzladı. İthalat yapanlar zor durumda. Türkiye’nin bu süreçte Rusya’ya ihracatı artabilir. Bunun için TL-ruble ticareti geliştirilmesi gerekiyor. İkili anlaşma imzalansa da henüz bunun altı dolu değil. Merkez Bankaları’nın SWAP anlaşmalarını imzalaması gerekiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta yapacağı Türkiye ziyaretinde konunun gündeme gelmesini bekliyoruz. Rusya Türkiye’ye enerji sattığı için kısmen isteksiz olabilir. Yerel para birimleri ile ticaret Rusya ve çevresine ihracat yapan Türk şirketleri için kur riskini azaltır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kur riskinin ithalatçı ve ihracatçı arasında paylaşılmasının ticareti kolaylaştıracağını belirten Demirci, Rusya-Türkiye arasında iş yapan firmaların Moskova’da bulunan Türk bankaları aracılığı ile para transferlerini gerçekleştirmelerinin riski ortadan kaldırdığını söyledi. Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımlar para transferlerinde bazı sorunların yaşanmasına neden oluyor.

PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİ RUSYA’YA BASKI İÇİN

Kriz dönemlerinde bankacılık sektörünün işinin zorlaştığını vurgulayan Demirci, “Rusya tasarrufa gidiyor. Bazı firmalar kriz dönemlerini büyüme için fırsat olarak görüyor. Kurumsal kredi taleplerinde artış var. İthalatçı firmalar zor durumda. Rusya mali piyasalarında başarılı bir yönetim var. Rublenin serbest dalgalanmaya bırakılması doğru bir adımdı. Ukrayna krizi nedeni ile petrol fiyatlarını düşürerek Rusya’ya baskı yapmak istiyorlar. Rusya’nın ticaret fazlası var. Petrol ve doğalgazı her zaman satabiliyor. Ancak düşük rakamlar gelirlerin azalmasına neden oluyor. Petrolün varili 110 dolar seviyesinden 80 doların da altına indi.” dedi.

RUSYA İTHAL İKAMECİ EKONOMİK MODELE GEÇTİ

Rusya’nın yaptırım sürecini ithal ikameci ekonomik modele geçiş için bir fırsat olarak değerlendirmek istediğini belirten Türk Bankacı, “Raflarda ürünlerin yüzde 80’ini ithal. Rusya bu süreci çok iyi kavradı. Üretim Rusya’nın çıkış yolu olacak. Üretim teşvik ediliyor. Sanayide de teşviklerin yaygınlaştırılması lazım. Bölgede valiler birinci elden yabancı yatırım için çalışıyor. Rusya’da kar marjları yüksek olduğu için bürokratik engellerin kaldırılması çok büyük bir teşvik. Valiler yabancı yatırımların her aşamasını birinci elden takip ediyor.” bilgisini paylaştı.

Rusya’da ekonominin kayıt altına alınmaya başladığını ifade eden Demirci, Rusya’nın kendi öz kaynaklarının yurt dışına çıkmasının döviz üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Türk Bankacıya göre petrol fiyatları 90 dolar seviyesine çıkarsa, dolar 40 rubleye kadar geriler. Petrol aşağı doğru giderse kur 50 rubleye kadar da çıkabilir.

Rusya’da 43 personelle hizmet veren Ziraat Bankası önümüzdeki dönemde Türk şirketlerin aktif olduğu, Kazan, St.Petersburg ve Moskova’da bazı bölgelerde şube açmayı da planlıyor.

kaynak:CİHAN

Bir Cevap Yazın