Ziraatçılar, Türkiye’de yetişen ürünlerin ithal edilmesine tepkili

0
874
Ziraatçılar, Türkiye'de yetişen ürünlerin ithal edilmesine tepkili

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin İran’dan lahana, İspanya’dan marul, İtalya’dan ıspanak, ABD’den fındık içi ithal ettiğini belirterek, üretim açığı olmayan ürünlerin ithal edilmesine tepki gösterdi.

Yetkin, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında tarım sektörü ile ilgili derneğin hazırladığı değerlendirme raporunu açıkladı. 62 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dünyanın yedinci büyük tarım ülkesi olan Türkiye’nin fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu olmak üzere yedi ürünün üretiminde dünya sıralamasında başı çektiğine vurgu yaptı. Tarımsal büyüme oranının düştüğünü ifade eden Yetkin, sektördeki büyümenin de borca dayalı olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Çiftçilerin bütçesinin zamlar sebebiyle açık verdiğini belirten Yetkin, mazotta yüzde 12, gübre fiyatlarında yüzde 54’lere varan artış meydana geldiğini kaydetti. Hayvancılıkta da benzer tablonun yaşandığını belirten İbrahim Yetkin, et açığını kapatmak için en acil önlemin et verimliliğini artırmak olduğunu söyledi. Hayvan kaçakçılığının önlenmesi gerektiğini söyleyen Yetkin, yem açığının kapatılarak yem fiyatlarının da aşağı çekilmesinin zaruri olduğunu vurguladı.

ABD’DEN FINDIK, ÇİNDEN KAYISI İTHAL EDİLDİ

Türkiye’de yetiştirilen bir çok ürünün dışarıdan ithal edildiğini söyleyen Yetkin, “2012 yılı ithalat kalemlerine baktığımızda; Çin’den fasulye, İtalya’dan ıspanak, ABD’den fındık, Güney Afrika’dan satsuma mandalina, Şili’den sofralık üzüm, İran’dan karpuz, İtalya ve Şili’den elma, Kosta Rika’dan kavun, İtalya’dan kuru üzüm, Türkmenistan’dan portakal, Arjantin’den limon, Bulgaristan’dan nar, Çin’den kayısı ve kuru sarımsak, İran’dan kuru kayısı, yine İran’dan lahana ve İspanya’dan marul ithal ettiğimizi görüyoruz. Bu ürünlerin hangisi ülkemizde yetişmiyor? Hangisinde üretim açığımız var? Üretim açığını bir kenara bırakın fındık gibi dünyada bir numara olduğumuz bir üründe bile ithalat yapıyoruz. Kaldı ki, üretim açığımız olduğu için ithalat yaptığımız bir çok üründe de küçük bir destekle bu açığı kapatmak mümkündür. Ülkemizdeki iklim ve ürün çeşitliliği bu olanağı bize sağlamaktadır. Bunun gerekli olan tek şey üreticiye destek olmaktır.” dedi.

Kaynak: Zaman

Bir Cevap Yazın