Zirai don fındık ihracatını da etkileyecek

1
952
Zirai-don-findik-ihracatini-da-etkileyecek

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Arslantürk, “Fındık ihracatında yaklaşık yüzde 25 civarında bir düşüş olacak. Bu da 5-6 yıl içerisindeki en düşük noktaya gelecek” dedi.

TRABZON – Olumsuz hava koşullarının etkisiyle fındıkta mart ayı sonunda yaşanan don olayının, rekolteyi olumsuz yönde etkileyerek ilerleyen süreçte ihracatta da düşüşe neden olacağı bildirildi.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, 29-30 Mart tarihlerinde kar yağışı ve yüksek kesimlerde meydana gelen don olayına bağlı olarak ihracatta düşüş yaşanacağını söyledi.

Fındık ihracatında bu yılki hedefin 250 bin ton olduğunu belirten Arslantürk, “Önümüzdeki dönem içerisinde bu hedefi 200 bin ton olarak görüyoruz. Fındık ihracatında yaklaşık yüzde 25 civarında bir düşüş olacak. Bu da 5-6 yıl içerisindeki en düşük noktaya gelecek” dedi.

Arslantürk, ihracatta elde edilen gelirde ise azalma olmayacağını ifade ederek, “Mart ayında yaşanan kar ve don olayı fındık fiyatlarında artışa neden oldu. Fındık fiyatlarındaki bu artış, önümüzdeki günlerde de aynı şekilde süreceği için toplam ihracatta gelirimizin düşme olasılığı yok. Belki de bu olay ihracat gelirimizin artmasına etken olacak” diye konuştu.

Fındıkta yaklaşık 850 bin ton dünya tüketimi olduğuna dikkati çeken Arslantürk, şöyle devam etti:

“Türkiye’de ve fındık üretimi yapan ülkelerin üretimini topladığımız zaman ortaya çıkan 850 bin ton üretimin 700 ile 720 bin ton seviyelerine kadar düştüğünü gördük. Yaklaşık 130 bin ton civarında bir açık görünüyor ama bazı sektörler alımdan vazgeçecektir. Örneğin çerez paketleme sektörü, fındık yerine başka bir alternatif kullanabilir. Bunun dışında pastacılık sektörünün de aynı şekilde farklı bir ürüne yönelme ihtimali var. Dünya bu düşüşü bir şekilde tolere edecektir ama bunu, ödemesi gerekenin üzerinde bir bedel ödeyerek yapacaktır.”

“Devletin de bu durumu göz ardı etmemesi gerekiyor”

Arslantürk, yaşanan don olayında önemli olanın, 2014 mahsulünden ziyade 2015 mahsulü olduğuna işaret ederek, “2014’te yaşanan don olayından sonra üretici eğer bahçeye bakım ve diğer yapılması gerekenleri yapmıyorsa bir sonraki yıl da yüksek rekolte beklememek lazım. O zaman esas sıkıntının 2014 mahsulünde değil, 2015 mahsulünde yaşanma ihtimali daha güçlü olur. O nedenle bugünden tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.

Mart ayında özellikle Ordu’dan başlayıp Artvin’e kadar olan Doğu Karadeniz’de ciddi afet yaşandığını dile getiren Arslantürk, “Devletin de bu durumu göz ardı etmemesi gerekiyor. Sürdürülebilir tarım anlayışı için devletin ilgili kurumlarının bir an önce faaliyete geçerek yapılması gerekenleri acil olarak yapmasını öneriyoruz. Fındık sadece bir yıllık bir bitki değil sürekli bir bitki olduğu için bakım gerekiyor. Bu nedenle sürdürülebilir tarım anlayışı için ne gerekiyorsa yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Gelir Desteği arttırılmalı

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile Ordu TSO Başkanı Servet Şahin de, bölgedeki fındık üreticilerinin zirai don nedeni ile zararda olduklarına dikkati çekerek, 2014 ürünü fındığın afet kapsamına alınmasını ya da dondan etkilenen bahçelere dönük bu yılki Alan Bazlı Gelir Desteğinin 170 lira yerine 250 lira olarak çiftçilere ödenmesini istedi.

haber365

1 Yorum

Bir Cevap Yazın