Zirai Mücadelenin Genel Tanımı Ve Ekonomik önemi

0
1147
gıda güvenliğ

Bitkilerin hastalık,zararlı ve yabancı otlardan korunmasına zirai mücadele denir.

Kültür bitkilerinde zarar meydana getiren organizmalar içinde zararlılar adı altında toplanan hayvansal organizmalar: böcek, akar, nematod, salyangoz, sümüklü böcek, kemirgenler, memeliler, ve kuşlardır. Bu organizmalar kültür bitkileri ve ürünlerini kemirip, yemek, bitki özsuyunu emmek, bitki dokularını çürütmek, bitki hastalık etmenlerini sağlam bitkilere taşıma ve salgıları veya pislikleri ile ürünleri kirletmek, kaliteyi düşürmek, özellikle iç ve diş mekan bitkilerinin dekoratif özelliğinin kayıp olmasına sebep olmakla beraber ekonomik kayıplara neden olurlar. Hastalık etmenleri, zararlılar ve yabancı otlar tarafından kültür bitkilerinde meydana getirilen yaklaşık % 35 civarındaki zararın, yine yaklaşık % 14 ‘ünü zararlılar meydana getirmektedir.

Bitki zararlılarına karşı insanlar tarihin akışı içinde, değişik yöntemlerle mücadele etmişlerdir. Örneğin dua etmek, kurban kesmek, sihir ve büyüye baş vurmak, taş sopa ve diğer araçlar ile öldürmek, değişik araçlar ile yakalamak, sıcak su ve ateş ile öldürmek vb. yöntemlere baş vurmuşlar ve çoğunda olumlu ve yeterli sonuç alamamışlardır.

Özellikle 19.yüzyılda Fizik, Kimya ve Biyoloji alanındaki gelişmeler zararlılara karşı bilimsel esaslara dayalı değişik savaş yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasını sağlamıştır. İkinci Dünya savaşı ve sonrasında sentetik insektisitlerin keşfedilmesi zararlılara karşı tarımsal savaş çalışmalarına da hız katmıştır. Günümüz modern tarımsal savaş anlayış ve çalışmalarında organizmaların diğer organizmalar ve etkenler ile ilişkilerini irdeleyip, aralarındaki ilişki zincirini bozmadan, zararlı populasyonlarını iç ve diş mekan süs bitkilerinde ekonomik zarar yapamayacak düzeyde tutmak esastır. Entegre bir anlayış ile ve bir program dahilinde tarımsal savaş çalışmaları ele alınmakta ve uygulanmaktadır. Bu uygulamalarda değişik savaş yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

Tüm savaş yöntemlerinden özellikle çevreye zararsız veya en az zararı olacak savaş yöntemlerine baş vurulur. Tarımsal savaş çalışmalarında kompleks düşünce, bir bitkide zararlı ve yararlıların, çevrenin birer bütün halinde düşünülmesi demektir. Bunun için tüm organizmaların varlığını belirli düzeylerde korumak gereklidir. Böylece doğal denge büyük ölçüde korunmuş ve zararlıların populasyonları en aza indirilmiş olur.

www.etarim.net

Bir Cevap Yazın