Afyonkarahisar’da Organik Tarım Faaliyetleri

0
1105
Afyonkarahisar’da Organik Tarım Faaliyetleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Afyonkarahisar İl Müdürü Hüseyin Arap, kentte yürütülen organik tarım faaliyetleriyle hakkında yaptığı açıklamada, kentte 550 üretici ile bin 750 hektar alanda 75 değişik türde organik tarım yapıldığını belirtti.

Hüseyin Arap, Afyonkarahisar’da organik tarımın yaygınlaştırılması amacıyla Anıtkaya beldesinde organik buğday yetiştiriciliği projesinin uygulanmaya başlandığını söyledi. Arap, “Anıtkaya beldesinde ‘Organik Buğday Yetiştiriciliği ve Kontrolü Projesi’ çerçevesinde bir üreticiye ait yaklaşık 30 dekar alanda makarnalık çeşit olan kızıltan-91 buğday tohumluğu Ekim ayının ilk haftasında il müdürlüğümüzde görevli organik tarım projesi il sorumlusu Ziraat Mühendisi Hasan Yağız’ın eşliğinde ekimi yapılarak projeye uygulamaya başlandı. Diğer yandan, Şuhut ilçesi Balçıkhisar beldesinde uygulamaya konulan ‘Organik Bağcılığın Geliştirilmesi ve Kontrolü Projesi’ çerçevesinde yer alan 33 üretici ve 200 dekar alanda sonbahar ve ilkbahar döneminde mantari hastalıklara karşı mücadele için bin 200 kilogram bordo bulamacı dağıtımı yapılmıştır. Dağıtımı yapılan söz konusu bordo bulamacı ilaçlamasının il müdürlüğümüz personellerince çiftçilere uygulamalı olarak yerinde gösterilerek liflet dağıtımı yapılmıştır” dedi.

“AMACIMIZ DOĞAL DENGEYİ KORUMAK”

Arap, organik tarım hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere de yer verdi:
“Dünyada tarım alanlarının yüzde 0,9’unda, ülkemizin toplam tarım alanlarının da yüzde 2,2’sinde organik tarım yapılmaktadır. Kentimizde ise toplam tarım alanlarının yüzde 0,03’ünde 550 üretici ve bin 750 hektar alanda 75 değişik tür üründe organik tarımsal faaliyette bulunulmaktadır. Yapılan bu organik tarımsal faaliyetlere karşılık olarak üreticilere bugüne kadar kentimizde 191 bin 326 lira ilave destekleme ödemesi yapılmıştır. Bütün bu çalışmaların hedefi yanlış uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmak, sentetik ilaç, kimyasal gübre kullanmadan, kontrollü ve sertifikalı üretim amaçlanmaktadır. Çiftçilerimizin de bu duruma paralel olarak yetiştiricilik sırasında kimyasallara maruz kalmaması, toprağın ve çevrenin korunması, organik tarımla tanışıp kabullenmesi ürünü sertifikalandırarak katma değer sağlaması kültürel ve ekonomik olarak önemli bir girdi sağlaması hedeflenmektedir.”

Bir Cevap Yazın