Balıkçılardan Lagos ve Orfoz Yasağına Tepki

0
875
Balıkçılardan Lagos ve Orfoz Yasağına Tepki

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından orfoz ile lagos balıklarının avlanması, nakledilmesi ve satılmasının bir süre önce 4 yıl süreyle yasaklanması balıkçılarını vurdu. Mısır, Lübnan ve Suriye’de av yapılabildiğini belirten Mersinli balıkçılar, bu nedenle yasağın anlamsız olduğunu öne sürdü.

Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda bir araya gelen balıkçılar, ‘Deniz evimiz lagos ekmeğimiz’, ‘Komşuma serbest bize yasak’, ve ‘1, 2, 3 çocuk dediniz yaptık, ekmeğimiz yok sayın Cumhurbaşkanımız’ yazılı dövizler açtı. Lagos ve orfoz balığı avlayarak geçimlerini sağladıklarını belirten balıkçılar, 50 teknenin çürümeye terk edildiğini söyledi. 6 Eylül’de Ankara’da Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne konu ile ilgili itiraz dilekçesi verdiklerini anlatan balıkçılardan Levent Tosun, beyaz lagosun akın balığı ve Akdeniz ülkelerine has bir tür olduğunu söyledi. Kendilerinin sadece bu balığı avladığını kaydeden Tosun, şöyle dedi:

“Orfozun yasak olmasına karşı değiliz. Kum lagosu ise, Akdeniz ülkelerinde yakalanmasına rağmen bizim ülkemizde yakalanmıyor. Komşu ülkelerimiz Suriye, Mısır, Lübnan gibi ülkelerde bu balık yakalanacak. Bizim ağımız veya balık avlayabilecek başka malzememiz yok. Baragadi sayesinde geçiniyoruz. Eğer bu yasaklanırsa çocuklarımızı bile okutamayız. Teknelerimiz hazırlandı. Tam işe başlayacağımız sırada bu yasak konuldu. Bu yasak 4 yıl sürecek. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakanımızdan, bu konuyla ilgili acilen yardımlarını bekliyoruz. Lagosun serbest olmasını istiyoruz.”

BALIKÇILAR DEVLETE BORÇLU
Teknesi olan bir insanın avcılık yapabilmesi için avlanma ruhsatı alması gerektiğini belirten balıkçı Menderes Sedat Aslan, ruhsatla birlikte direk Bağ-Kur’lu olduklarını anlattı. Aslan, şöyle dedi:

“Tekne çalışmıyor, Bağ-Kur ödeyeceksin. Şu an bu işi yapan bütün arkadaşlarımızın devlete binlerce liralık borcu var. Mısırlılar, Lübnan, İspanya ve İsrail kendi karasularında bu balığı avlıyor. Biz bu işten dolayı çok mağduruz. Bu mağduriyetimizin acilen giderilmesi istiyorum. Yasak olduğu halde tuttuğumuz her balığın bin 113 lira cezası var. Şu an bu işi burada yapan 25 civarı tekne, Akdeniz kıyısında ise 250-300 tekne var.”

Bölgede 43 yıllık balıkçı Şakir Yurdakul ise, yasaktan haberi olmayanların balıkçılık için yatırım yapıp borçlandığını ileri sürüp şunları söyledi:

“Bu yasak kalkmazsa nasıl yaşamımıza sürdüreceğiz Balıkçılar yasaktan habersiz yatırımlar yapmış, tüccara, bankalara borçlanmış. Şimdi ne yapsınlar Yasak bir an önce kalkmalı. Bizlere en azından geçimimizi sağlayacak bedel ödensin. Yasaklar devam ederse mecburen değişik türlerde balıkçılık yapacağız. Ya daha fazla ağ atacağız veya şebeke balıkçılık yapacağız denizlerimize daha fazla zarar verilecek.”

(DHA)

Bir Cevap Yazın