Beslenme dostu okullar artacak

0
1101
Beslenme-dostu-okullar-artacak

4 yılda 40 bin okuldan sadece bininin “Beslenme dostu” olması bununla ilgili çabaların artırılmasını gündeme getirdi.

ANKARA – Obeziteyle mücadelede çocuklara ve gençlere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması için başlatılan “Beslenme dostu okul”ların artırılması hedefleniyor.

4 yılda 40 bin okuldan sadece bininin “Beslenme dostu” olması bununla ilgili çabaların artırılmasını gündeme getirdi.

Obeziteyle mücadele programı yürüten Sağlık Bakanlığı, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı teşvik için kampanyalar düzenliyor. Çocukluk çağı obezitesini önlemek için de Milli Eğitim Bakanlığı ile 2010’dan beri “Beslenme Dostu Okul” programı yürütülüyor.

Türkiye genelindeki 40 bin okuldan bugüne kadar bin 35’inin “Beslenme Dostu Okul” sertifikası alması iki bakanlığı harekete geçirdi.

İyi uygulamalar desteklenecek

Obeziteyle mücadelede büyük öneme sahip okullarda, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılık artırılacak, iyi uygulamalar desteklenecek.

“Beslenme Dostu Okul Sertifikası” için başvuran okula iki bakanlığın yetkililerinden oluşan 4 kişilik heyetin yaptığı denetimlerde dikkate alınan denetleme formları güncellendi. İki bakanlık tarafından iki gün süren “Beslenme Dostu Okul Programı Denetçilerin Eğitimi” toplantısı düzenlendi.

Sadece okula değil çevresine de bakılacak

Denetleme yapılırken öğretim programında etkin beslenme eğitimi verilip verilmediğine, yaş, cinsiyet ve kültürel açıdan uygun beden eğitimi programı uygulanıp uygulanmadığına bakılacak.

Denetimlerde sadece okul değil çevresi de dikkate alınacak. Okul yemekleri, yiyecek satıcıları ve varsa büfelerin sağlıklı beslenmeyi destekleyip desteklemediği, okul çevresindeki yiyecek-içecek satışı yapılan yerlerin gıda güvenliği yönünden denetlenmesi ve kontrolü için belediye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlükleri, sağlık müdürlükleri ya da halk sağlığı müdürlüklerinden destek alınıp alınmadığı, beslenme ve fiziksel aktiviteyi destekleyen olumlu mesajlar verilip verilmediği, beslenme çantalarının içerikleri ve bunların kontrol edilip edilmediği de değerlendirilecek.

Okul kantinlerinde süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu, taneyle meyve ve sebze satılması, temizlik, hijyen, spor alanlarının bulunması, okul idaresince yapılan denetimler de artı puan olarak yazılacak.

“Beyaz Bayrağı” olmayan “Beslenme Dostu” olamıyor

Bir okulun “Beslenme Dostu” olabilmesi için öncelikle temizlik ve hijyen açısından yeterli kritere sahip okullara verilen “Beyaz Bayrak”a sahip olması gerekiyor. Bu nedenle “Beslenme Dostu Okul” denetimi yapılan okulun “Beyaz Bayrak” alıp almadığına da bakılıyor.

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca 2006’da başlatılan program kapsamında bugüne kadar 7 bin 300 okul “Beyaz Bayrak” alabildi.

“Veliler önemsemeli”

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, “Beslenme Dostu Okul” programının sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzının benimsenmesini hedeflediğini söyledi.

Yüksek tansiyon, diyabet ve kemik erimesi gibi hastalıkların önlenmesinde obeziteyle mücadelenin önem taşıdığını, bu mücadelenin ise çocuklardan başlaması gerektiğini anlatan Yardım, “Beslenme Dostu Okul” programının bunun bir parçası olduğunu dile getirdi.

Yardım, “Beslenme Dostu Okul” sertifikasının 3 yıllık süre için verildiğini, yıllık izleme ve değerlendirmeler de yapıldığını ifade ederek, “Bundan böyle sadece denetim değil bilgilendirme de yapılacak. Bu uygulama için Ankara pilot il seçildi” diye konuştu.

Okulların sağlıklı beslenme politikası benimsemesinde ailelere büyük görev düştüğünü belirten Yardım, “Veliler okulların sadece merkezi sınavlardaki başarısına değil aynı zamanda beslenme dostu olup olmadığına da önem vermeli. Bu konuda veli yaklaşımı okul yönetimi üzerinde büyük etkiye sahip” ifadesini kullandı.

haber46

Bir Cevap Yazın