Bir ülkeye yetecek sebze meyve çöpe gidiyor

0
963

Üretilen 50 milyon ton sebze meyvenin yaklaşık 7,5 milyon tonu çöpe atılıyor.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk, Türkiye’de üretilen 50 milyon ton sebze meyvenin yaklaşık 7,5 milyon tonunun farklı nedenlerle korunamamasından dolayı çöpe gittiğini söyledi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklimsel faktörlerin sebze meyve piyasasının en çok etkileyen nedenler arasında yer aldığını belirtti.
Sebze fiyatlarının, Kurban Bayramında artan talep ile soğun nedeniyle tarla üretiminin bitmesi, sera üretiminin ise henüz başlamaması nedeniyle yükseldiğini kaydeden Öztürk, “Domates, biber, patlıcan, salatalık gibi ürünlerde fiyatlar yüksek seyretti. Sera ürünlerinde piyasaya giriş henüz başlamadı. Fakat önümüzdeki günlerde, sera üretiminin piyasaya girmesiyle fiyatlarda düşüş bekliyoruz” dedi.
Sebze meyve fiyatlarındaki dengesizliğin önlenmesi için tedbir alması gerektiğini savunan Öztürk, üreticinin fiyatların düşük olmasından, tüketicinin ise yüksek olmasından şikayet ettiğine dikkati çekerek şöyle konuştu:
“Burada bir denge yakalamakta zorlanıyoruz. Bu dengenin yakalanması için de ciddi bir tarım politikasının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu dengesizlikler zaman zaman hal esnafını sıkıntıya sokuyor. Vatandaşımız fiyatların düşmesi yada yükselmesini bizlerin düzenlediğini sanıyor. Denizli toptancı halinde 2 lira civarında işlem gören domatesin tüketiciye 5 liraya, halde 1,50 lira olan salatalığın tüketiciye 3 – 3,5 liraya satıldığını görüyoruz. Üretici ile tüketici arasındaki bu fiyat farkının, halde koordine edildiği düşünülüyor ama böyle bir durum söz konusu değil. Haller günlük arz-talep dengesinde, piyasa şartlarına göre günlük fiyat oluşumu içerisinde ürünlerin ilgili yerlere ulaşmasını sağlar.”
– “Ürünlerimiz çöpe gitmekte”
Türkiye’nin yılda 50 milyon ton sebze meyve üretimi ile dünyada en üst sıralarda yer aldığını ifade eden Öztürk, ürünlerin korunamamasından dolayı milli servetin çöpe gittiğini söyledi.
Öztürk şöyle devam etti:
“Ülkemizde, üretilen 50 milyon ton sebze meyvenin takribi 7,5 milyon tonunu çöpe atılıyor. Soğuktan, çürümeden ya da soğuk zincirin oluşmaması gibi farklı farklı sebeplerden dolayı ürünlerin muhafaza altına alınmaması ve korunmamasından, bugün Afrika’da bir ülkenin ihtiyacını karşılayacak sebze ve meyve çöpe gidiyor. Bu noktada devletin üreticiyi finanse ederek, farklı kaynaklar bularak bu ürünlerin çürümesini, milli servetin çöpe atılmasını engellemesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü ürününün direkt soğukla etki altında kalmasından dolayı üreticinin yapacak bir şeyi yok. Tarladaki domates soğuktan bir anda zarar görüyor. Bunu koruma altına alması lazım. Bu da maliyeti yükseltiyor. Dolayısıyla burada üreticinin bir anlamda sübvanse edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Kaynak : Tarım Haberleri

Bir Cevap Yazın