Buğdayda ‘pas hastalığı’ tehlikesi

0
1026
Bugdayda-pas-hastaligi-tehlikesi

TZD Genel Başkanı Yetkin “Fazla yağış nedeniyle buğdayda ‘Pas hastalığı’ çıktı. Bu mantar benzeri hastalık, buğday danelerini hasat edilmeden un gibi yapıyor. Ciddi verim kaybına neden oluyor” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son günlerde yaşanan yağışlar nedeniyle buğdayda ‘Pas hastalığı’ görüldüğünü, bunun da üretimde ciddi verim kaybına yol açtığını bildirdi.

Yetkin, TZD Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin geçen sene hububat üretiminin iyi olduğunu ancak bu sene hava şartları nedeniyle üretimin beklenen seviyelerde gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde kuraklık, sonrasında da don ve dolu gibi olumsuz hava şartları yaşandığına dikkati çeken Yetkin, “Hububat üretimi bundan olumsuz etkilenmiştir. 17 noktayı arayarak edindiğimiz bilgiye göre, üretim düşüşü kesin olarak görünüyor. Bize göre buğday rekoltesinde yüzde 20’lik bir düşüş yaşanabilir. Bu düşüş hayvancılıktan, ekmek fiyatlarına kadar her şeyi etkiler. İlk etapta zam gerçekleşmeyebilir ama sonra kaçınılmazdır” değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİM GEÇEN SENENİN ALTINDA KALACAK

Geçen sene Türkiye’nin 22 milyon ton buğday üretimi olduğunu, bu sene ise bunun 17-18 milyon ton civarında gerçekleşmesini beklediklerini kaydeden Yetkin, bu durumun ithalata yol açabileceğine işaret etti.

Son günlerde görülen yağışların, hububat üretiminde bazı sorunlara yol açtığını ifade eden Yetkin, “Bazı bölgelerde makineler tarlaya girilemediği için hasat yapılamamaktadır. Fazla yağış nedeniyle buğdayda Pas hastalığı çıktı. Bu mantar benzeri hastalık, buğday danelerini hasat edilmeden un gibi yapıyor. Ciddi verim kaybına neden oluyor. Zamanında ilaçlansaydı bunlar olmazdı ancak çiftçiler sanıyorum ki pahalı olabileceği nedeniyle ilaçlamadılar” diye konuştu.

Bu yılı, tarımsal üretim açısından “zor bir yıl” olarak nitelendiren Yetkin, meyve ve sebze fiyatlarında mevsimsel nedenlerle dalgalanmalar yaşanabileceğine işaret etti.

Ülkeye bir çok meyvenin kaçak yollarla girdiğini öne süren Yetkin, “Ciddi bir kaçak var. Bu da bir takım olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Tırlar dolusu karpuz, kavun gibi meyveler bu yolla giriyor” ifadesini kullandı.

haber365

Bir Cevap Yazın