Çeltikte 900 bin ton hasat beklentisi

0
996
Celtikte-900-bin-ton-hasat-beklentisi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Marmara Bölgesi’nde erkenci çeşitlerde çeltik hasadının başladığını belirterek, geçen yıla göre yüzde 2,3 artışla 900 bin ton çeltik üretimi beklendiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, çeltikte son 10 yılda, ekim alanında yüzde 83, verimde yüzde 28,5 artış olduğuna işaret ederek, bu dönemde, üretim, yüzde 136 artsa da hala yüzde 27 açık bulunduğunu vurguladı.

Geçen ay itibariyle, bu üretim sezonunda dünyada toplam 712 milyon 800 bin ton çeltik karşılığı 477 milyon 900 bin ton pirinç üretimi beklendiğine değinen Bayraktar, geçen yıl 699 milyon 100 bin ton olan dünya toplam çeltik üretiminin, bu yıl yüzde 1,96 artarak 712 milyon 800 bin tona ulaşacağını belirtti.

Türkiye’de bu yıl iklim koşullarının iyi olmasının çeltik veriminde artış yarattığını ifade eden Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumunun ilk tahmin sonuçlarına göre, Türkiye çeltik üretiminin geçen yıla göre yüzde 2,3 artarak 880 bin tondan 900 bin tona ulaşmasının beklendiği bilgisini verdi.

İç piyasaya göre dünyada çeltik ve pirinç fiyatlarının düşük seyrettiğine dikkati çeken Bayraktar, dünya fiyatlarının düşük olmasının üreticilerin rekabet etmesini zorlaştırdığını vurguladı.

Çeltik ve ürünlerinde uygulanan gümrük vergi oranlarının ülke üreticilerinin korunmasına imkan vermediğini belirten Bayraktar, “Ek korunma tedbirleri alınmadığı sürece çeltik üretiminde istikrarlı bir artış sağlamak mümkün değil. Ülke ihtiyacını karşılayacak seviyeye gelinceye kadar ihtiyaç duyulan ithalatın yapılması kaçınılmazdır. Ancak, özellikle hasat döneminde ithalat kesinlikle yapılmamalı” değerlendirmesinde bulundu.

Çeltiğin sulu koşullarda üretimi gerçekleştirilen bir ürün olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Sulama ücretleri, çeltik maliyetinde önemli bir kalemi oluşturmaktadır. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi için sulama ücretleri azaltılmalıdır. Uygulanan destekler olumlu olmakla birlikte, girdi masrafları için verilen destek miktarı yeterli olmamaktadır. Bu sebeple verilen destekler, üretim maliyetleri dikkate alınarak belirlenmelidir.

Sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaştırılması için prim ödemelerinde sertifikalı tohumluk kullananlara yapılan destek artırılarak devam etmelidir. Tarımsal üretimde kullanılan gübre, motorin, tarımsal sulamada kullanılan elektrik gibi girdilerde KDV’lerin kaldırılarak birim fiyatlarının düşürülmesi sağlanmalıdır.”

haberdunya

Bir Cevap Yazın