gübresinden elektrik enerjisi ürettiler

0
1340
gubresinden-elektrik-urettiler

Ankara´nın Beypazarı ilçesinde kurulan tesiste tavuk gübresi kullanılarak elektrik enerjisi üretilmeye başlandı. Biyokütleden elektrik üreten bu tesis Türkiye ve Avrupa’da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Türkiye´de ve dünyada meydana gelen anormal iklim değişikleri gözleri çevresel kirliliğe ve karbon emisyonlu enerji üretimine çevirdi. Bu olumsuzluklara çözüm yollarından biri olarak yenilenebilir enerji kaynakları görülmekte. Ankara´nın Beypazarı ilçesindebu amaçla kurulan tesiste tavuk gübresi kullanılarak elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.

Tesis yetkili Çevre Mühendisi Alev Dumlupınar yaptığı açıklamada, tesiste saatte 2,5 MW elektrik enerjisi ürettiklerinin altını çizerek, tesisin üretim olarak aynı anda birkaç amacının olduğunu ifade etti. Dumlupınar,”Burası bir piroliz tesisi aynı zamanda hem atık bertarafı yapmakta hem de yenilenebilir bir enerji üretmekte olan bir tesis. Bu üretimin sonunda elektrik, ısı ve biyoçar yani organik gübre üretimi yapıyoruz” dedi.

Alev Dumlupınar, çevre ile ilgili yönetmeliklerde meydana gelen değişiklikleri hatırlatarak özellikle katı organik atık üreterek çevreye kirlilik veren tesislerin ciddi tazminatlar ödeyeceğinin vurgusunu yaptı. Dumlupınar,”Bu tesiste lisansımız biyokütleden elektrik üretimi olduğu için biyokütle olan her türlü hammadde ve atığı ve çöplerin organik kısmını burada işleyebiliyoruz. Bizim şu anda atık olarak kullandığımız madde tavuk gübresi onun dışında kağıt atıkları ambalaj atıkları işlenebiliyor. Mesela bir örnek vermek gerekirse geçtiğimiz günlerde imha edilecek sigaranın selilozik bölümünü burada işlemek üzere atık olarak kabul ettik”diye konuştu.

Alev Dumlupınar kurulan tesisin Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olduğuna vurgu yaparak , ”Türkiye’de bu üretim şekli ile bir örneği yok. Tavuk gübresinden biyogaz tesisleri var ancak bu teknoloji ile yani termokimyasal yöntemle piroliz teknolojisiyle tavuk gübresinden elektrik üreten başka bir tesis yok. Aynı zamanda Avrupa’da da bir benzer örneği yok”diyerek sözlerini tamamladı.

kaynak:GidaTarim

 

Bir Cevap Yazın