Güneş cildiniz için tehdit olmasın!

0
966
Güneş cildiniz için tehdit olmasın!

Güneş ışınları sağlık açısından hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratıyor. Bu nedenle güneşten olabildiğince yararlanmak ve gelebilecek tehlikeleri bertaraf etmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Kapalı kış günlerinde özlemle beklediğimiz güneş, yüzümüzü güldürse de bazı sağlık sorunları yaşanmasına yol açabiliyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için tedbir almak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Dilek Demir Erol, bunun için dermakozmetik ürünleri seçerken dikkatli olmak gerektiğini söylüyor.

Güneşten korunmanın en iyi yollarından birinin koruyucu ürünler olduğunu belirten Erol, “Güneş koruyucu ürünler; ışınları yansıtarak, zararsız ışın demetlerine ve enerjiye dönüştürür. Bu ürünlerden istenen etki; UVA ve UVB ışınlarını bloke etmesidir. Kısa süreli güneşe maruz kalma durumunda 15 faktörlü bir koruma ürünü yeterli olurken; uzun süreli güneşte kalma durumunda ise 30 ve üstü faktörleri tercih etmek gerekir” diyor.

Güneş ürünlerini seçerken UVA-UVB, hatta UVA1 filtresinin olup olmadığına bakmayı öneren Erol, ürün seçiminde deri fototipinin (DFT) de önem taşıdığını belirterek DFT’i I ve II olan bireylerde 30 faktör üstü ürünleri kullanmanın doğru olduğunu söylüyor. Erol’un verdiği bilgiye göre, güneşe hassasiyet gerektiren durumlarda, kseroderma pigmentosum gibi genetik hastalıklarda ise 50+ faktörlü ürünler, koruyucu açık renkli giysiler, şapkalar, cam filmleri, güneş gözlükleri kullanılmalı. Yağlı ciltlerde su bazlı, kuru ciltlerde ise yağ bazlı ürünler tercih edilmeli, sadece yüz değil, eller de korunmalı.

‘KİMYASALI CİLTTEN ALMAK, YUTMAKTAN DAHA RİSKLİ’
Prof. Erol, içerdikleri kimyasallar nedeniyle kozmetiklerin dikkatle kullanılması gerektiğinin altını çizerek şunları söylüyor: “Kimyasalları deri yoluyla almak, onları yutmaktan daha fazla risk taşıyor. Deri yoluyla direkt vücuda giren ve hızla dolaşıma karışan kimyasallar, organlara hızla taşınıyor ve uzun süreli kullanıldıkları için dokularda depolanıyor. Bazı kozmetikler, bir kez maruz kalmayla herhangi bir hastalık tablosu oluşturmazken; zaman içinde kimyasalın gittikçe artış gösteren etkileri ortaya çıkabiliyor. Yazın özellikle kadınların sıkça kullandığı bronzlaştırıcı kremler 22 kimyasal içeriyor. Bunların kullanımı kurdeşen, tahriş, hormonal bozukluk gibi sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle ürünlerin içeriklerinin çok iyi anlaşılması ve buna göre seçimin yapılması gerekiyor.”

Bir Cevap Yazın