Karacabey’de Tarımın Sorunları Tartışıldı

0
872
Karacabey'de Tarımın Sorunları Tartışıldı

Karacabey ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından ‘Karacabey’in Bitkisel Üretim Sorunları ve Çözüm Önerileri’ masaya yatırıldı.

Meclis Başkanı Nuri Karaca da tarımın temel sorunlarını sıralayarak şunları söyledi: “90 bin dekar ekim alanı çiftçimizin aleyhine olmuştur. Sanayinin ihtiyacı olan domates 50 bin dekar da yapılacak üretim ile karşılanabilecekken, oluşan arz fazlası, ürünlerin satışını zorlaştırarak fiyatların düşmesine ve çiftçimizin gelir kaybına neden oluyor. Bu hususta özellikle TİGEM’e ait arazilerin domates ekimi için icara verilmesinin önlenmesi gerekiyor. 400 bin dekar sulamalı tarımın yapıldığını belirtmiştim. Burada sulama maliyetlerinin yüksekliği çiftçimize yük oluyor. Bununla ilgili olarak kolaylıklar sağlanması gerekiyor.” dedi.

TBMM Tarım Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ise tarım alanlarının daralmasına dikkati çekti. Tarım alanlarının imara açılmasının bu durumu etkilediğini ifade eden Matlı, artan nüfus ve refah seviyesi ile birlikte tüketim talebinin yükseldiğini söyledi. Matlı, “Bu dengeyi ancak verimlilik ile kurabiliriz, doğru desteklemeler ve politikalar ile sağlayabiliriz. Artık 90’lı yıllar gibi kredi faizleri yüksek değil. 2002 yılında yüzde 60 olan faiz oranları bugün bazılarında yüzde 0, bazılarında yüzde 7,5 bu manada çok önemli işler başarıldı. Sağlanan bu istikrar ortamında, Tarım Kanunu, Üretici Birlikleri Kanunu, Tarım Sigortaları Kanunu, Mera Kanunu, Yem Bitkileri Kanunu gibi birçok kanun çıkarılarak tarım alanında yapısal reformlar yapıldı. Burada benimde öncelikle takip ettiğim ve her mecrada dile getirdiğim Miras Kanunu ile ilgili çalışmalarda sona geliniyor, kanun taslağı Meclis Başkanlığına havale edildi. Oldukça önemsediğim bu kanun ile tarımımızın yapısal problemi olan arazilerin parçalanmasının önüne geçilebileceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen ise, sulama maliyetlerinin ürün maliyeti içindeki payının yüzde 3 olduğunu belirterek, “Önemli olan tarlanın başından bitkinin köküne kadar olan kısımda maliyetlerin artmasıdır, bu ayrıma dikkat edilmesi gerekmektedir. Kademeli pompaj sistemi ile sulama yapılan alanlarda doğal olarak enerji maliyetleri nedeniyle maliyet artmaktadır. Bu alanlarda ekilecek ürünlerin doğru tespit edilmesi gereklidir.” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın