Meyve Göz Aşısı Zamanı Geldi

0
1031
göz aşısı

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde meyve üreticileri ektikleri fidandaki verimleri yükseltmek için meyve göz aşısı modeliyle kendi tarlalarında uygulamalara devam ediyor.
Topraktan ve doğadan gelecek çeşitli hastalıklara karşı dayanıklı bir anaca uygulanan aşı modeliyle yüksek verim almayı hedefleyen Lapsekili meyve üreticileri, özellikle şeftali ve kiraz ağaçların da yoğun bir uygulama dönemine girdi. Genellikle bir yıl önce dikilen küçük fidanlara yapılan aşı modelinde Lapsekili meyve üreticileri ürünlerin kış soğuklarından etkilenmemesi için sürgün göz aşısı modelini uyguluyor. Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Mühendis Vedat Seçilmiş, göz aşısı modellerinde zamanlamalara göre iki tür aşı olduğunu belirterek, durgun göz aşısı ve sürgün göz aşısı olmak üzere iki tür metodun yer aldığını kaydetti. Meyve fidanlarına durgun göz aşısı yapıldığı takdire kış aylarında ürün verme olasılığı olan ağaçların Marmara bölgesinin olumsuz hava şartlarından etkilenebileceği noktasında uyarılarda bulunan Seçilmiş, üreticilerin doğru zamanda hasat yapabilmeleri adına sürgün göz aşısı modelini uyguladıklarına değindi.
Mühendis Vedat Seçilmiş yaptığı açıklamada ” Bu göz aşısı metodunu uygularken genellikle anaç kalınlığı fazla olmayan aşılamalarda görülür. Topraktan 5-25 cm yükseklikte veya anacın ince dallarına uygulanır. Anacımızı T şeklinde kestikten sonra kalemden çıkartılan göz odunlu veya odunsuz olarak alınarak anaca yerleştirilir. Bölgede yağmur riski varsa üreticilerimiz aşı bölgesine giren suların hastalığa sebebiyet vermemesi açısından ters T göz aşısı modelini de uygulayabiliyorlar. Hava almayacak şekilde rafya veya diğer aşı bağları ile aşı bölgesini bağlıyoruz. Aşı bağı 15 gün sonra açılarak duruma göre kesilebilmektedir. Bu metodun uygulanması üretimdeki sağlıklı bir seyrin devam etmesine yönelik. Kültür anaç yani kök çeşitli hastalıklar karşısında zayıf kalabiliyor. Deli anaç dediğimiz bir kökle uygulamaya gidilirse bu deli kök dediğimiz kısım hastalıklara karşı oldukça dirençli oluyor. Bu kök üzerine aşılama yapılarak sağlıklı bir hasat dönemine gidilmiş oluyor” dedi. Lapsekili meyve üreticilerinden Sedat Turan yoğun bir şekilde aşılama dönemine girdiklerini belirterek, ” Tüm gün tarlalarımızda çalışıyoruz. En kısa zamanda göz aşılamalarını tamamlamak zorundayız. İnşallah hepsi sağlıklı bir şekilde netice verir” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın