Ökse Otu (Viskum albu)

0
1970
ökse otu,tıbbi bitki,

Burç, Çekeni, Gökçe, Göbelek gibi isimlerlede kulanılmaktadır. Ökse Otu genel olarak her bölgede ağaç üzerinde parazit yaşam sürdüren bir bitki türüdür. Genel olarak; çam, söğüt, meşe, kavak, ıhlamur ve meyve ağaçları üzerinde yaşamlarını sürdürürler. Kışın yapraklarını dökmeyeni sarımsı yeşil renkte, çiçekleri sarı, meyveleri kokusuz, tatsız ve küre biçimindedir. Meyveleri genelikle ardıç kuşları tarafından çok sevilir. Bitki çoğalmasını bu sayade sağlar, kuşlar tarafından yenen bitki meyveleri kuşların dışkılarıyla çoğalır. Bitki içerisinde bulunan etken maddeler; tanen, urson, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit adı verilen maddeleri içerir.

ÖKSE OTU’NUN FAYDALARI

  • Şeker hastalığı için kullanılır.
  • Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Yüksek tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan baş ağrılarını geçirir.
  • Damar çeperlerindeki kireçlenmeyi azaltır. Damar sertliğine karşı yararlıdır.
  • Sinirsel çarpıntıyı hafifleticidir.
  • Metabolizmayı düzene sokar.
  • Son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökseotunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır.

KULLANIM ŞEKLİ

Ökse Otunu kurutulmuş olarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Kurutulmuş bitkinin sadece yaparaklarını kullanınız. Kurutulmuş yapraklardan 5-6 adet bir bardak ılık suyun içerisine akşamadan koyun sabaha kadar yaklaşık 8-10 saat demlenmesini bekleyin yüksek tansiyon ve şeker hastalığı için kullanacaksanız sabahları aç karnına küçük küçük yudumlarla içiniz. Gün içinde bir bardak içilir.

YAN ETKİLERİ

Bitkiyi sadece kurutulmuş halde tüketin bitkinin taze kullanımı zarar verebilir. Demlenme süresine dikkat edin ve bitkiyi kesinlikle kaynatmayın. En önemli husus ise birki meyveleri kesinlikle tüketilmemelidir, zehirleyici etkisi vardır. Bulantı, kusma ve baş dönmesi durumlarında vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Tavsiye edilen miktarın üzerine asla çıkılmamalıdır.

Bir Cevap Yazın