Sineklerin genetiği ile tıp dünyası hastalıklara çözüm üretecek

0
971
sineklerin-genetigi-ile-tip-dunyasi-hastaliklara-cozum-uretecek

Meyve ve sirke sinekleri üzerinde yapılan araştırmalar, alzheimer ve parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde çözüm üretecek.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Genetik Bilim Dalı’ndan Dr. Güzin Emecen, 115 yıllık sürede genetik laboratuvarlarında en çok kullanılan meyve ve sirke sineğinin model organizma olduğunu belirterek, “İnsan Genom Projesi tamamlandıktan sonra sineğin 14 bin geni var. İnsanda çok daha fazla sayıda gen olacağı tahmin ediliyordu. İnsanlarda da yaklaşık 24-25 bin civarında gen olduğu, sinekten 3-4 bin fazla sayıda gen olduğu ortaya çıktı. İnsan genomunun yüzde 60’nın sinekle aynı olduğu ortaya çıkarıldı. Bu özellikle tıp bilimi için önem kazandı. Etik sorunlar nedeniyle ya da insan ömrünün, memeli hayvanların ömrünün çok uzun olması nedeniyle çalışamayacağınız bir sürü hastalığı sinekle çalışarak bunu tamamen memelilere ve insana uyarlamak mümkün” dedi.
Sinekleler üzerinde yaşlanma genetiği, hastalık genetiği, mutasyon genetiği, evrimsel genetik, popülasyon genetiği konularında çalışmalar yapıldığını ifade eden Emecen, “Son yıllarda alzheimer ve parkinson gibi sinir sistemi hastalıkları da sinekte çalışılmaya başlandı. Bu hastalıkların sonuçları, tedavide kullanılacak yöntemler, ilaç yaklaşımların hepsi insana uyarlanacak şekilde çalışmalar devam ediyor. Hacettepe Tıp Fakültesi’nden bir grup arkadaşla insandaki genetik, baş ve yüz malformasyonu hastalıkları, kalıtsal olarak geçen hastalıklarda yine sinekle çalışılmaya başlandı” diye konuştu.

haber46

Bir Cevap Yazın