Tüketici organik tarımı keşfetti, satışlar arttı!

0
994
Tüketici organik tarımı keşfetti, satışlar arttı!
Tüketici organik tarımı keşfetti, satışlar arttı!

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Atila Ertem, Türkiye’de organik tarımın son yıllarda arazi, üretici ve işlem hacmi bazında 8 ile 10 kat arasında arttığını söyledi.

Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’deki toplam organik tarım gelirinin 400 milyon dolar civarında olduğunu, üretilen ürünün yaklaşık yüzde 85’inin ihraç edildiğini belirtti.

İç pazarda tüketilen organik ürünün yüzde 15 seviyesine ulaştığını, bunun yaklaşık 50 milyon dolarlık iç piyasa tüketime denk geldiğini bildiren Ertem, geri kalanının ihracat rakamlarını yansıttığını kaydetti.

Türk halkının artık organik ürünün sağlıklı olduğunu anladığını, bu bilinçle hem çevreyi hem de kendisini korumak amacıyla organik ürüne yöneldiğini ifade eden Ertem, şunları söyledi:

“Türkiye’de organik tarım, son yıllarda arazi, üretici ve işlem hacmi bazında 8-10 kat arttı. 2002 yılında 12 bin olan üretici sayısı bugün 45 bine, organik tarım yapılan alanlar ise 650 bin hektara ulaştı. Bu rakamlar daha önce 40 bin hektar civarındaydı. Türkiye’de organik ürün yelpazesinde ciddi bir gelişme var. 2002 yılında 150 olan ürün çeşidi ise bugün 250’ye ulaştı. Yani hem yatay hem dikey olarak Türkiye’de organik tarım sektörü gelişiyor.”

-“İthalatçı firmalar talebi artırdı”

Atila Ertem, Türkiye’de organik tarımın 1980’li yıllarda ithalatçı firmaların talepleri doğrultusunda gelişmeye başladığını söyledi.

Kendi ülkelerinde üretemedikleri üzüm, incir, kayısı ve fındık gibi ürünleri almak amacıyla Türkiye’ye gelen girişimcilerin etkisiyle bu alanda bir hareketlenme yaşandığına değinen Ertem, “Bundan 10 sene önce organik tarım ürünlerinin yüzde 98’ini ihraç ediyorduk. Bugün ise iç ve dış piyasadaki talep artışı üretimi arttırdı ve yüzde 85’ini ihraç ediyoruz. Bizim gönlümüzden geçen hem ihracat artsın hem de iç piyasa tüketimi artsın. Yüzdesel olarak 15’de kalması önemli değil ama 40-50 milyon dolar civarında olan iç piyasa tüketiminin 500 milyon dolar olmasını arzuluyoruz” diye konuştu.

Ertem, iç pazardaki organik ürünlerin fiyatının daha çok tüketimle düşeceğini kaydetti.

Fiyatların yüksek olmasının nedenini lojistik ve depolama gibi hizmetlerden kaynaklandığını bildiren Ertem, şöyle konuştu:

“Organik ürünlerin, organik olmayana göre yüzde 25-30 civarında bir fiyat farkı var. Yani konvansiyonel patates 1 liraya satılıyorsa organiğin de 1.30’a 1,50’ye satılması çok normal. Bunun için üreticinin yapabileceği çok bir şey yok. Çünkü lojistik, depolama, genel giderleriyle büyük bir fiyat artışı ortaya çıkıyor.”

haber46

Bir Cevap Yazın