Türkiye Tohumculuk Fuarı Başladı

0
1022
turkiye-tohumculuk-fuari-basladi

Bu yıl 4. düzenlenen Türkiye Tohum, Fide, Fidan ve Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Türkiye Tohumcular Birliği’nin desteği ile düzenlenen Tohum, Fide, Fidan ve Teknolojileri ve Fresh Türkiye Yaş Meyve – Sebze Fuarları, sektör, üretici ve tüketici arasında köprü olma özelliğini sürdürüyor.

Tarım ekonomisi açısından büyük bir önem taşıyan söz konusu fuarlar, geniş katılımcı profili ile bu yıl da göz doldurdu.

Türkiye Tohum, Fide, Fidan ve Teknolojileri Fuarı ile Fresh Türkiye Yaş Meyve Sebze Ambalaj, Paketleme ve Lojistik Fuarlarının açılışı birlikte yapıldı. Açılış törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Halis Bilden, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Tohumcular Birliği Başkanı Dr. Mete Kömeağaç , EXPO 2016 Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay ve Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’ında aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

– Gençer, ” Sektörümüz büyüyor, hedef 1 milyon ton sertifikalı tohum, her yıl daha çok ihracat”
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)Başkanı Yıldıray Gençer, açılış töreninde yaptığı konuşmada; Tohumculuk sektörünün hızla geliştiğini ve her yıl büyüdüğünü söyledi. Türkiye Tohumcular Birliği çatısı altında örgütlenen bağlı birliklerin, sektör temsilcilerinin, firmaların çabaları ile bu gelişmeyi kaydettiklerini ifade eden Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere diğer kurumlara destekleri için teşekkür etti.

10 yıl öncesinde 150 bin ton civarında olan sertifikalı tohumluk üretiminin, 650 bin ton seviyesine çıktığını, bu konuda ki hedeflerinin 2015 yılında 800 bin ton, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ise 1 milyon tonun üzerine çıkmak olduğunun altını çizen Gençer, ” Tohumluk ihracatımız miktar olarak ithalatımızı geçmiş, ihracatımız parasal değer olarak 130 Milyon doları bulmuştur. İhracatımızla ithalatımız arasındaki parasal değer farkı giderek azalmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yerli tohum kullanma oranının her yıl arttığını ve tohumculuk sektörünün Ar- Ge faaliyetlerine daha çok kaynak ayrıma gayretinde olduğunu ifade eden Gençer, sektörü sadece kendi rakamları ile değerlendirmenin yanlış olacağını tüm bitkisel ürünlerin üretim miktarı, kalitesi ve pazarlama başarısından kaynaklanan getirilerde de tohumculuk sektörünün katkıları olduğunu söyledi.

Gençer şöyle devam etti; ” Artık, tohumluğu üretip pazara sürmek yetmemektedir. Çiftçilerimiz tohumlukları değişik alternatifler arasından seçme şansına sahiptir. Dolayısıyla, bu alternatifleri bir arada görmek ve birbirleriyle karşılaştırmak için gerekli hizmeti sunacak ortamlar istemektedir.Tohum üreticileri ise, bu hizmeti çiftçilerimize sunmak zorundadır. İşte bu noktada; katılımcı firmalarımızın tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için, ticari ihtisas fuarları çok önemli avantajlar sunmaktadır. İhtisas fuarları, katılımcı firmalara, talepleri doğrudan, kısa sürede ve en etkili biçimde yakalama imkânı vermektedir. Tohumculuk İhtisas fuarımız sayesinde katılımcı firmalarımız, iş yaptıkları ya da yapacakları müşterileri ile yüz yüze iletişim kuracak, firmaları ve ürünleri hakkında ziyaretçilerimizin değerlendirmelerini doğrudan öğrenme şansına sahip olacaklardır. Ziyaretçilerimiz ise, fuar süresince, Türk tarımı ve tohumculuğuna hizmet eden kuruluşların ve firmalarının geldikleri aşamayı, zengin bir görsellik eşliğinde çarpıcı örnekleri ile izleme fırsatını bulacaklardır. Ayrıca bilimsel seminer ve sunumlardan da yararlanacaklardır.”

– Müsteşar Mirmahmutoğulları, ” Tohumculuk Sektörü yeni yapısına kavuştu”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları açılış töreninde yaptığı konuşmada ülkemizin son yıllarda tohumculuk alanında önemli başarılara imza attığını, bu süreçte sorun alanlarının belirlendiğini ve sorunların giderilmesine yönelik ortak çözümler üretildiğini söyledi. ”Bu bilinçle, 2003 – 2013 döneminde Bakanlığımızın temel faaliyetleri ile ilgili on beş temel kanun çıkarılmıştır. Bu kanunlardan dördü tohumculuk sektörünü doğrudan ilgilendirmektedir” şeklinde konuşan Mirmahmutoğulları, sektörün temel kanunu olan 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunun, 43 yıl sonra Bakanlık, özel sektör, kooperatifler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarının katkılarıyla hazırlandığını ve 2006 yılında yürürlüğe girerek tohumculuk sektörünü yeni bir yapıya kavuşturduğu hatırlattı.

– TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, tarımın güncel sorunlarını bütüncül bir yaklaşımla ele almaya devam edeceklerini ve gündemlerinde ki öncelikli konuların başında miras yoluyla arazilerin bölünmesinin engelleyecek yasal düzenlemeler olduğunu söyledi.

haber46

Bir Cevap Yazın