‘Fatih Portakalı’ ürettik 3 ülkeye ihracat göründü

0
2158
Fatih Portakalı

Fatih Portakalı11 milyar dolara yaklaşan ihracatı bulunan tarım sektörünün tüm temsilcilerini bir araya getiren 11’nci Growtech Eurasia Fuarı’nda Türk mühendisler tarafından üretilen 3 Türk portakalı, limonu, narı ve avokadosu vitrine çıktı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in ‘Fatih’in portakalı’ diye tanıttığı, ismini Fatih Sultan Mehmet’ten alan Türk portakalı ‘Batem Fatihi’, ’Batem Bahari’ ve ‘Batem Şekeri’, ilk ihracatını Rusya, Almanya ve İran’a yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca Batem tarafından geliştirilen ürünler arasında mandalina, incir, mısır ve nar gibi ürünler de bulunuyor.

Türk tohumları sergide

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Başkanı Suat Yılmaz, ilk defa Türk portakalı, Türk limonu, Türk avokadosu üretmeye başlandığını söyledi. 250 bin tohumu bir arada bulunduran Gen Bankası’nın Bakanlık tarafından Ankara’da kurulduğunu dile getiren Yılmaz, şunları anlattı: “Bakanlık son yıllarda ciddi çalışmalara imza attı. Enstitülerimizde 86 bin adet tohum barındırabilecek bir merkez kuruldu. Hepsi artık yerli. Bunların hepsini düne kadar ithal ederken, bugün dünyaya tohum ihraç etme noktasına geldik. 40’a yakın tohum ihraç ediyoruz. 500 çeşidi bir arada bulunduran bir bahçe kuruldu, yaklaşık 300 çeşidi yetişti. Adını duymadığımız tropik bitkiler de dahil gen çalışmaları devam ediyor. Son 6 yıl içinde 103 çeşit tohum tescil ettirmişiz. Bu yıl 3 portakal tescil ettik. Bunların hepsi Türk mühendisleri tarafından yapıldı. Bu ilk Türk portakallarına Batem Fatihi, Batem Baharı, Batem Şekeri isimleri verdik.”

İran’dan 44 kişilik heyet

Growtech Eurasia Tarım Fuarı’nda ilk kez tüm dünyanın ticaret kapılarını zorladığı İran, 44 kişilik bir heyetle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türki Cumhuriyetleri Growtech Tarım Fuarı’na çıkarma yaptı. Dünya tarımının önemli temsilcilerinin de Türk üreticilere ürünlerini tanıtmak için yer aldığı fuarda ayrıca İspanya, Almanya, Çin ve Hollanda’da fuarda öne çıkan ülkeler arasında yer aldı. Fuara katılan üreticilerle birebir görüşmeler gerçekleştiren İran, Özbekistan, Azerbaycan heyetleri tarımsal ihracat için düğmeye bastı. Amerika’dan Finlandiya’ya, Hindistan’dan Japonya’ya kadar dünyanın farklı bölgelerinden ziyaretçiler Growtech Eurasia’da buluşurken fuar katılımcıları da en yetkili karar vericiler ile geniş bir müşteri kitlesine ulaşıyor.

Domates yanığına krem geliştirildi

GROWTECH Eurasia’da bu yıl alternatif ürünler öne çıktı. Anadolu’da asırlardır yetiştirildiği bilinen ancak son yıllarda yok olmaya başlayan pembe domates, alternatif tarım ürünleri politikası doğrultusunda yeniden gözde oldu. İnce kabuklu, etli, kendine has kokusu ve lezzeti bulunan pembe domates, yerli tohumdan “iyi tarım uygulamaları” kullanılarak üretiliyor. Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için Pembe Domates Ağı kurulurken (PDA), üyeleri tohumları ağa katılanlara ücretsiz veriyor.  Fuarda ilgi çeken bir başka yeni teknoloji de domates yanığına çare olarak kullanılmaya başlanan güneş kremi uygulaması oldu. Güneş kremi yapımında kullanılan “kaolin”, güneş ışınlarının yol açtığı domates yanığına çare için ilk Nevşehir’de kullanılmaya başlandı ve bu teknoloji Growtech Eurasia’da ilk kez tanıtıldı.

600 firma katıldı

GROWTECH Eurasia Tarım Fuarı çalışmaları hakkında bilgi veren Fuarlar Grup Direktörü Engin Er, fuara yurtdışından ilginin büyük olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara bu yıl ulusal ve uluslararası 600’ün üzerinde firma katıldı. 11’inci kez düzenlenen Growtech  Eurasia Tarım Fuarı’nda beş ulusal ülke pavyonu kuruldu. Küresel krizde 11 milyar dolar ihracata ulaşan tarım sektörüne yön veren fuara, pek çok ulusal ve uluslararası ürün ve hizmetler katıldı.”

Bir Cevap Yazın