Türkiye’deki araçların yaş ortalaması 16’nın üzerinde. Tarımda kullanılan 2,5 milyon traktörün ise 750 binden fazlası 25’ten daha yaşlı. Türk çiftçisinin daha yeni teknolojilere ihtiyaç duyduğunu belirten TÜMOSAN’ın Pazarlama Müdürü Galip Öztürk, hurda teşvikinin bu alanda da uygulanması gerektiğini kaydetti.
Avrupa’daki araç parkının yaş ortalaması ülkeden ülkeye değişmek üzere 7-8 civarında. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye yollarındaki 17 milyondan fazla aracın yaş ortalaması 16’nın üzerinde bulunuyor. 2014’te teşvikin uygulamaya konulacağını ifade eden eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda teşvikini “Vatandaş 20 yıldan eski hurda aracını bize versin, biz bedelini ödeyelim. Yeni araç almak istiyorsa da hurda arabayı peşinata sayalım.” şeklinde özetlemişti. Yeni Bakan Fikri Işık’ın, “Daha iyisini nasıl yaparız diye çalışıyoruz. Gerektiği anda gerekli adımlar atılacak. Fakat hangi dönemde devreye gireceği kararını ben tek başıma veremem. Arkadaşlarımız konu üzerinde çalışıyor.” sözleri teşvikin gecikeceği yönünde yorumlara sebep olmuştu. Türkiye yollarında hurda teşviki kapsamında 4 milyondan fazla araç bulunuyor. Türk tarımı için hayati önem taşıyan traktörlerin ise 750 bini 25 yıldan daha eski üretim tarihine sahip. Türkiye’nin traktör üreticisi firmalarından TÜMOSAN’ın Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk, “Trafiğe kayıtlı 1,5 milyon traktörün yarısı 25 yaşın üzerinde ,hurda teşvikinin bu alanda da uygulanması gerekiyor.” ifadelerini kullanarak Türk çiftçisinin durumunu, yeni teknolojiye sahiplik oranını resimledi.
Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde Akort Fuarcılık tarafından Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğiyle düzenlenen ‘5. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’nda (GAPTARIM) konuşan Öztürk, sektörle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’de 2,5 milyon çiftçinin bulunuyor ancak 1,5 milyon traktör trafiğe kayıtlı. 1 milyon civarında traktörsüz çiftçimiz var. Artık traktörlerde ortalama beygir gücü 70’e ulaştı. 10 yıl önce 60 beygir gücüyken, güç ortalaması da yükseliyor. Çift çeker oranı artıyor, kabinli traktör oranı artıyor. Bağ bahçe traktörleri yüzdelik olarak artıyor. Gelişme gösteriyor ve Türkiye’de yüzde 25’ler civarı ithalatla birlikte 50 bin traktör üretilip satılıyor.” Mevcut traktörlerin 750 bininin yenilenmeyi beklediğini kaydeden Galip Öztürk, “Bunu da çiftçinin kendi olanaklarıyla yapmasına imkân yok. Devlet desteği bekleniyor. Daha önceki yıllarda kamyonda, otomotivde uygulanan hurda teşvikinin traktöre de uygulanmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
Pazarlama Müdürü’nün TÜMOSAN hakkında verdiği bilgilere göre, şirket 45 bin traktör ve 75 bin dizel motor üretim kapasitesine sahip. Üretim ve satış rakamlarında bir önceki yıla göre yüzde 40 civarında artış sağlayan şirketin 11 seride 200’ün üzerinde modelleri bulunuyor. Fuarda 110 beygir üzeri olan modellerinin tanıtımını yaptıklarını anlatan Öztürk, bu yıl 2013’teki 9 bin 300’ler civarında olan satış rakamını yükseltmeyi amaçladıklarını vurguladı.
haber46