Bakan Eker: Sulanabilir alanları mutlaka sulamaya kavuşturacağız

0
1081

Tarım Bakanı Mehdi EKERTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2023 yılında Türk tarım sektörünü dünyada 5. sıraya çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Öncelikli olarak Türkiye’nin sulanabilir alanlarını mutlaka sulamaya kavuşturacağız.” dedi.

Bakan Mehdi Eker, Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan Tarım İşletme Müdürlüğü’nde Karacabey, Türkgeldi ve Anadolu Tarım İşletmeleri Modern Hayvancılık ve Tarımsal Eğitim Tesisleri’nin toplu açılışını yaptı. Açılışta konuşan Bakan Eker, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sektörlere özellikle tarım sektörüne yöneldiklerini söyledi.
“21 MİLYON 800 LİRALIK YATIRIM YAPTIK”
TİGEM’in kendi dönemlerinde yeni bir yapılanmaya girdiğini belirten Bakan Eker, şöyle konuştu: “Eskiden sadece belirli bir miktarda tohumluk üretirdi. Bugün bununla kalmıyoruz damızlık hayvancılıkta da çok büyük bir çalışma içerisindeyiz. Karacabey Tarım, Türkeli ve Eskişehir tarım işletmedeki hayvancılık tesisleri ve iki işletmedeki eğitim tesisleri toplamı 21 milyon 800 lira yatırım gerçekleştirdik. Bu üç işletmedeki hayvancılık tesisleri ile TİGEM’in damızlık üretme kapasitesi artmış oluyor. Yani hayvancılığa katkısı çok önemli sığırcılıkta bin 300 baştan 4 bine çıktı. 7 tondan 27 bin tona süt üretimi çıktı.”
“POPÜLİZM YAPMADIK”
Tarım sektöründe stratejik planlamaya önem verdiklerini dile getiren Bakan Eker, politikalarını, popülizm alanı olarak değil, ‘o kaç veriyorsa ben bir fazla veririm’ ucuz mantığıyla değil bir stratejik hedefe dayalı olarak uyguladıklarını, 14 yeni kanunu uygulamaya koyduklarını, tapusunu gösterene değil, üretim yapana destek verdiklerini anlattı.
“DÜNYADA 11. SIRADAN 8. SIRAYA YÜKSELDİK, HEDEF İLK 5”
Bir ülkede tarımın gelişip gelişmediğinin ölçüsünün üretimin artıp artmadığıyla ölçüldüğüne dikkat çeken Bakan Eker, uluslararası kuruluşların yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını şöyle açıkladı: “8 sene önce Türk çiftçisi 23 milyar dolarlık üretim yapıyordu. Bu ay başında. 61 milyar 810 milyon dolar Türkiye’nin tarımsal hasılatı. Türkiye 8 yıl önce dünyada 11. sıradaydı bugün 8. sıraya çıktı. Türkiye bugün Avrupa’nın en yüksek tarım hasılatına sahip ülke konumuna geldi. 3 ülkeyi geride bıraktı. Bu ancak ve ancak verimliliğin artırılmasıyla gerçekleştirilebilir. Türk tarım sektörünün son 6 yılda pozitif büyüme göstermesi doğru bir politika izlendiğinin göstergesidir. Bizim önümüzde yeni bir hedef var. 2023 yılında hedefimiz Türkiye’nin tarım sektörünü 8’den ilk 5 arasına sokmaktır. Bu hedef bazılarına uçuk gelebilir ama 11’den 8.sıraya geldiysek inşallah ilk 5’e de getiririz.”
Bakan Eker, bu hedefleri gerçekleştirmek için yapılması gerekenleri ise öncelik sırasına göre şöyle sıraladı: “Türkiye’nin sulanabilir alanlarını mutlaka sulamaya kavuşturacağız. Bunda kararlıyız. Buralardaki sulanabilir alanlarının sulanması projelerin bitmesiyle Türkiye’de milyonlarca hektar alan sulanabilir. İkincisi Türkiye’nin miras yoluyla bölünmüş tarım arazilerinin bölünmesinin tarım arazilerinin önüne geçilecek çalışmanın da yapılmasıdır. Bunun çalışmaları da yapılıyor. Nihai ve son düzenleme, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin kesin önüne geçeceğiz. Üçüncü olarak bir teşkilat yasasına ihtiyaç var. Tarım teşkilatının yapılanması lazım, bunun da hazırlıklarını yaptık. Ya kanun hükmünde kararname ile yada kanunla bu düzenlemeyi de yapıyoruz. Bir başka adım şu, bölünmüş arazilerin toplulaştırılması. Biz 3 milyon hektar araziyi toplulaştırdık. 40 yılda 450 bin hektar alan toplulaştırmış Türkiye. Biz ise bunu 8 yılda yaptık. Dolayısıyla toplulaştırması yapılacak yaklaşık 10 milyon hektar alan var. Onları da önümüzdeki dönem toplulaştıracağız.”
“SÜT PROTEİNİ İTHALATI YAPTIRMIYORUZ”
Türkiye bugün 12 milyar dolar tarım ürünü ihraç ettiğine dikkat çeken Bakan Eker, “Türkiye’de süt tozu ithalatını durdurduk. Bu sene sanayicinin kullanacağı 18 bin ton süt tozunun tamamını destekleme kararı aldık. 2009-2010 yılında 40 milyon lira ben ödeme yaptım. 3 haftadır süt proteini ithalatı yaptırmıyoruz. Bu da çok önemli bir karar. “ diye konuştu.
“HAYVAN, ET, SÜT ÜRETİMİ ARTTI”
Tarıma daha önce 80 milyon destek verilirken şimdi bir milyar 700 milyon lira destek verildiğini ifade eden Eker, “ Kimin destek verip kimin vermediğini bu rakamlar ortaya koyuyor. Bundan 8 sene önce Türkiye’de içinde 50’den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 4 bin 300’dü. Bugün bu sayı 20 bin. Türkiye’de büyük baş hayvancılık gelişiyor, büyüyor. En hayvan sayısında, ne et üretiminde, ne süt üretiminde azalma yok artış var. Küçük baş hayvancılığı da destekleme kapsamına aldık. Burada da hızla yatırımlar yapılıyor. Hem sütüne hem hayvan başı ödemeler önemli miktarda arttı. Biz büyümeye devam edeceğiz bunun için sadece milletimizin desteğine ve duasına ihtiyacımız var.”

Bir Cevap Yazın