Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinin devreye alınması için şart olan kanalizasyon şebekesi ile bağlantı hatlarını kurmayarak, Ergene Nehri’nin temizlenmesi çalışmalarını sekteye uğratan belediyeler hakkında, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı uyarısında bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğantarafından verilen Ergene Nehri talimatının ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili çalışmalarına hız verdi. Ergene Nehri’ndeki kirlilik yükünü hesaplayan Genel Müdürlük, toplam kirlilik yükünün yüzde 37’sinin endüstriyel faaliyetlerden, yüzde 63’ünün belediyelerin yükümlü olduğu evsel atık Sudan kaynaklandığını belirledi.
Belediyelerin kanuni yükümlülüklerini yerine getirmediği belirten ve bunu yayınlanan basın bülteninde yer veren Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, bölge belediyelerine ‘Sorumluluklarınızı yerine getirin’ yazısı gönderdi.
Çevre ve Belediye Kanunlarına göre evsel atık su arıtma tesislerinin kurulması, işletilmesi ve bunun için gerekli kanalizasyon şebekesi ile bağlantı hatlarının yapılmasının belediyelerin görevi olduğu vurgulanan yazıda, bu sorumluluğunu yerine getirmeyen belediyeler için para cezası, sorumlular hakkında da bir yıla kadar hapis cezası öngörüldüğü kaydedildi.
Atıksu arıtma tesisi kurma görevi kanunla belediyelere verilmiş olmasına rağmen Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında belediyelerin atık su arıtma tesislerinin yapımına başladığı belirtilen yazıda, havzada nüfusu 10 binden büyük 12 il ve ilçe belediyesinin atık su arıtma tesislerinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından, bir belediyenin tesisinin de Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) hibe fonları kullanılarak yapılmakta olduğu belirtildi.
Atıksu arıtma tesisi yapımını üstlenen DSİ Genel Müdürlüğü ile belediyeler arasında yapılan protokol ile de belediyelerin kanalizasyon şebekesi ve bağlantı hatlarını yapmakla yükümlü tutulduğu belirtilen yazıda, bu görevin yerine getirilmediği, hatta bu yönde girişimde dahi bulunulmadığı bildirildi. Şebeke ve hatlar olmadan atıksu arıtma tesisinin devreye alınamayacağı ifade edilen yazıda, bu gidişle Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nda son tarih olarak belirlenen Aralık 2013’e kadar arıtma tesislerinin devreye alınma ihtimalinin azaldığı vurgulandı.
Yazıda, kapsama giren 9 belediyede gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılmaması durumunda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi. Havzadaki diğer belediyelere de kanundaki yaptırımlar hatırlatılarak, Aralık 2013’e kadar arıtma tesislerinin devreye alınmasını sağlayacak şekilde kanalizasyon ve atıksu bağlantı hatlarının tamamlanması uyarısında bulunuldu.
ÖLÜ NEHİR ERGENE
Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları’ndan doğan; Çorlu, Çerközköy, Lüleburgaz, Babaeski, Pehlivanköy ve Uzunköprü‘den geçtikten sonra Meriç Nehri ile birleşip Saroz Körfezi’ne dökülen Ergene Nehri, 350 bin kişinin çalıştığı bin 350 fabrikanın bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akıyor. Nehirde ise canlı türü yaşamıyor.
KAYNAK : http://www.haberler.com