UND İcra Kurulu Başkanı Şener, Bulgaristan’ın Türk TIR’larını Kapıkule Sınır Kapısı’nda mahsur bırakarak AB normlarına karşı bir duruş sergilediğini belirtti.
İSTANBUL – Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bulgaristan’ın Türk TIR’larını Kapıkule Sınır Kapısı’nda mahsur bırakarak Avrupa Birliği (AB) normlarına karşı bir duruş sergilediğini belirtti.
Bulgaristan’ın belge krizinden dolayı Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçişine izin vermediği Türk TIR’larına ilişkin olarak soruları cevaplayan Şener, Bulgaristan’ın Türk TIR’larının transit geçiş ihtiyacını bir tehdit aracına dönüştürdüğünü anlattı. Bulgaristan’ın Türkiye üzerinden uluslararası anlaşmalara aykırı taşımalar yaptığını belirten Şener, Türkiye’nin bu aykırı uygulamaları engellemeye başladıktan sonra Bulgaristan’ın da bu durumdan rahatsız olduğunu, bu nedenle Türk TIR’larına zorluk çıkarmaya yöneldiğini bildirdi.
Bulgaristan’ın Türk TIR’larına yaptığı haksız uygulamanın Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle olan ticaretini engellediğini dile getiren Şener, Bulgaristan’ın bu tavrıyla Avrupa’daki transit haklara engel olduğunu aktardı. Bulgaristan’ın daha önceden de Türk nakliyecilere ağır cezalar uyguladığını dile getiren Şener, “Perşembe günü itibarıyla Kapıkule’de 200 araç, Hamzabeyli’de ise 150 araç bekliyor” bilgisini verdi.
Bulgaristan’ın Türkiye ihracatına olumsuz etkilerde bulunan tutumu üzerine İpsala Sınır Kapısı üzerinden geçişlere yoğunlaştıklarını anlatan Şener, İpsala Sınır Kapısı’nın personel sayısının düşüklüğünden yakındı.
“Bulgaristan’a mahkum olmamak için Ro-Ro’ya yöneldiler”
Şener, “İpsala Sınır Kapısı’ndan günlük 60-70 araç geçebiliyor biz oranın iyileştirilmesi konusunda görüşmelere başladık. İpsala Sınır Kapısı’nın kapasitesi 150 araca çıkabiliyor ancak bizim ihtiyacımız 350-400 araç civarında…” diye konuştu. UND olarak Avrupa’ya nakliye konusunda daha fazla alternatif güzergahı bulunan deniz taşımacılığına, Ro-Ro seferlerine yöneldiklerini bildiren Şener, İtalya’ya giden Ro-Ro’larda da kapasite iyileştirmeleri için çalışma başlattıklarını kaydetti.
Şener, İstanbul- Selanik arasında da bir Ro-Ro hattı kurulması konusunda çalışmaları olduğunu, bu konuda Ulaştırma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın çaba sarf ettiğini belirtti.
Türkiye’nin ihracatla ve dış ticaretle kalkınma yolunu seçmiş bir ülke olduğunu ifade eden Şener, bir ülkeye bağlı olmak yerine kalıcı alternatiflere de yönelmek gerektiğini bildirdi.
Şener, “Tüm bu yapılanlar Türk ihracatını Bulgar tahakkümünden kurtarma mücadelesidir. şoförlerimiz her zaman Bulgaristan’dan nasıl geçecekleri konusunda endişe yaşıyorlar. Bir ülke başka bir ülkenin dış ticareti üzerinde bu kadar etki sahibi olamaz” diye konuştu.
Kapıkule’den 9 bin 584 Türk menşeili araç çıkış yaptı
UND istatistiklerinden derlenen verilere göre, 30 Ocak’tan beri Kapıkule’den sadece UBAK Belgesi olan araçların çıkış yapabilirken, o tarihten bu yana 2 bin 500 arac çıkış yapamadı. 2013 yılı Şubat ayında ise 9 bin 927 Türk menşeili araç Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapabildi.
Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapan Türk menşeili araç sayısı son 3 aydır düşüş gösteriyor. Kasım ayında Kapıkule’den çıkış yapan araç sayısı 10 bin 898 idi. Bu rakam aralık ayında 10 bin 138’e düşerken, 2014 ocak ayında ise Kapıkule’den 9 bin 584 Türk menşeili araç çıkış yaptı.
haber365