EBK ile sözleşme yapan besiciler kg başına 20 ile 35 kuruş fark alabilecek.
ANKARA – Halen kesimi yapılan hayvan ihtiyacının büyük bölümünü ithalat ile karşılayan Et ve Balık Kurumu (EBK), yerli üretimi teşvik etmek ve üretim planlaması yapmak için sözleşmeli alım yapmaya hazırlanıyor.
EBK, normal alımlar yanında, “sözleşmeli besicilik alım uygulamasına” geçeceğini duyurdu. Sözleşmeli besicilik alım esaslarına ilişkin taslak, kamuoyunun görüşüne açıldı. Taslak uyarınca, EBK ile satış söyleşmesi yapan besiciye, kg başına 20 kuruş fark verilecek. Erken veya geç kesimde 5 kuruş, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yapılan kesime 10 kuruş ilave bedel ödenmesi öngörülüyor. Böylece, yerli besici kg başına 35 kuruş fark alabilecek.
Sözleşme taslağına ilişkin görüşlerin, 29 Mayıs gününe kadar kuruma bildirilmesi gerekiyor.
Diğer taraftan, alım fiyatları piyasaya göre düşük kaldığı için yerli besicinin hayvan satmayı fazlaca tercih etmediği EBK, alım fiyatlarını artırdı. EBK, 12,5 kg olan canlı hayvan alım fiyatını, 9 Mayıs’tan itibaren 13 liraya yükseltti.
Her hayvan için 500 lira teminat alınacak
Sözleşmeli besicilik alım sözleşmesi taslağına göre, besiye hayvan alan besici EBK ile satış sözleşmesi yapacak. Besici, hayvanları kendi imkanları ile besleyecek. Sözleşme sırasında, hayvan başına besiciden 500 lira teminat alınacak ve bu teminat kesimden sonra iade edilecek. Teminat, nakit, döviz veya banka teminat mektubu şeklinde de verilebilecek.
Teslim edilen yüzde 57 randımanlı karkas et için, cari alım fiyatına ek olarak, sözleşmeli besiciye, kg başına 20 kuruş ilave fiyat uygulanacak. Erken veya geç kesim durumu dikkate alınarak aylık bazda 5 kuruş ilave para verilecek. Hayvan kesiminin en düşük olduğu aylar olan Haziran, Temmuz,Ağustos ve Eylül aylarında besisini tamamlayarak teslimat yapan besicilere, 20 kuruş ve 5 kuruşluk ilave primlere ek olarak 10 kuruş daha ek ödeme yapılacak. Böylece, sözleşmeli besicilik yapacak besiciye kg başına 35 kuruşa kadar ek ödeme yapılabilecek.
Alım fiyatları piyasa fiyatlarının altında kaldığı için, yerli besici EBK’ya hayvan satmayı cazip bulmuyor. EBK’nın, hem et üretimini garanti altına alıp yıl içine yaymak, hem de yerli besiciyle destek olmak için sözleşmeli besi alımına geçmeyi istediği belirtildi. EBK halen, kesimini yaptığı hayvanların büyük bölümünü, daha önce yaptığı ihaleler kapsamında ithal dilen hayvanlardan sağlıyor.