En verimli Buğday Çeşidi Gelibolu Tohumu

0
6552

Kırklareli’nin Kofçaz ilçesinde gerçekleştirilen 5 ayrı Buğday Çeşidi Ekimi’nin hasadı yapıldı. En verimli Buğday Çeşidi 1 dekara 377 kilogram ile Gelibolu Tohumu oldu. 

Buğday ve Buğday çeşitliliğinde verime ve kaliteye yönelik Kırklarelinin Kofçaz ilçesinde Semih Göçe ait 5 dekar alana 5 ayrı buğday ekilerek buğday çeşit demonstrasyonu yapıldı.

Kofçaz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, 21 Temmuz 2011 Perşembe günü Buğday ve Buğday çeşitliliğinde verime ve kaliteye yönelik yapılan ‘Tarım Gününde ekilen 5 buğday çeşidi ayrı ayrı hasat edildi.

Buğday demonstrasyonu yapılan arazi sahibi Göç, 5 dekar alanda her biri 1 dekar olmak üzere Bereket, Flamura 85, Gelibolu, Pehlivan ve Selimiye çeşitlerinden buğday çeşit demonstrasyonu kurulduğunu belirtti. Göç, demonstrasyonun kurulduğu alanda yaptığı çalışmaları anlatarak, yapılan demonstrasyonda tarım ilacı kullanılmadığını söyledi.

Kendi arazisinde en uygun ve verimi yüksek olan buğday çeşidinin yapılan ölçümler sonrasın da 1 dekara 377 kilogram ile Gelibolu Tohumu olduğunu belirten Göç, 5 dekar alanda ekili olan 5 ayrı buğday çeşidine yaptığı çalışmaları şu şekilde anlattı;
İl Müdürlüğümüz tarafından 29 Ekim 2010 Cuma günü Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden tedarik edilmiş olan sırasıyla Bereket, Pehlivan, Gelibolu, Flamura 85 ve Selimiye Buğday çeşitleri ile 206 ada 3 nolu parselde demonstrasyon kuruldu. Söz konusu demonstrasyona toprak tahlili yaptırıldı. Dekara 20 kilogram tohumluk kullanıldı. Ekimle beraber Toprak Altı Gübresi olarak dekara 20 kilogram 20.20.(0) Gübresi verildi. 20 Şubat 2011 Pazar günü Chlorsülfüron %75 etkili maddeli ilaç ile yabancı otlara karşı ilaçlama yapıldı. Kardeşlenme döneminde 3 Mart 2011 Perşembe günü %26lık Amonyum Nitrat Gübresi dekara 25 kilogram olarak tatbik edildi. Sapa kalma döneminde ise 15 Nisan 2011 Cuma günü %33lük Amonyum Nitrat dekara 8 kilogram olarak uygulandı.

Bugünde burada ekimi gerçekleştirilen 5 çeşit buğdayın hasadını gerçekleştirdik. Biçerdöver tarafından ayrı ayrı hasat edilen ürünler yapılan tartma işlemi sonucunda 1 dekarda; Gelibolu Tohumundan 377 kilogram, Pehlivan Tohumundan 371 kilogram, Bereket Tohumundan 340 kilogram, Flamura 85 Tohumundan 329 kilogram, Selimiye Tohumundan 307 kilogram Buğday ürünü elde edildiğini belirledik.

Müdürlüğün yaptığı bu tür demonstrasyonlar ile mevcut çeşitlere alternatif olacak, bölgemize uygun, yüksek verimli çeşitleri biz çiftçilere tanıtmak, üretimini yaygınlaştırmak ve bizlere bol ve bereketli kazanç sağlamak.
5 dekar araziye ekilen Bereket, Flamura 85, Gelibolu, Pehlivan ve Selimiye çeşitlerinin kendine has özellikleri ve verimi var.

* Bereket Buğdayı; Kırmızı başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Başakları uzun olup eğik görünümdedir. Bitki boyu 100-105 cm.dir. Kışlık bir çeşit olup soğuklara ve kurağa dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (500-850 kg/da). Orta erkencidir.

* Flamura-85; Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir. Başaklan uzun olup yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 85-95 cm.dir. Tanesi iri kırmızı renkli ve sert yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli orta veya yüksektir (350-600 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır.

* Gelibolu; Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir. Başakları uzun olup dik ve yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 85-90 cm.dir. Danesi orta iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (450-800 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır.

* Pehlivan; Beyaz başaklı, kılçıksız bir çeşit olup başaklan uzun ve dik bir yapıya sahiptir. Bitki boyu uzun olup 95-100 cm.dir. Kışlık bir çeşittir. Soğuğa karşı dayanıklılığı çok iyi, kurak şartlara dayanıklılığı iyidir. Kardeşlenme kapasitesi oldukça yüksektir. Normal şartlarda yatmaya dayanıklı olup verim potansiyeli oldukça yüksektir (450-700 kg/da).

* Selimiye; Kırmızı başaklı, kılçıksız bir çeşittir. Başakları uzun olup dik yapıdadır. Bitki boyu 95-100 cm.dir. Danesi iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir (450-800 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklılığı çok iyidir.

KAYNAK : www.trakyaweb.com, http://forum.saraytarim.gov.tr

Bir Cevap Yazın