Fındık üreticileri nefesini tuttu

0
2171
Fındık üreticileri nefesini tuttu
Fındık üreticileri nefesini tuttu

Fındık üreticileri nefesini tuttu, hem hasat hem de açıklanacak yeni fiyatları bekliyor. Peki son 2 yıldır yaşananlar bu yıl da tekrar edecek mi?

Yalnızca Doğu Karadeniz’in değil tüm Türkiye’nin tarım ekonomisi için özel bir yere sahip olan fındıkta hasat süreci yaklaşıyor. Giresun ve Ordu gibi fındığın iki büyük üretici ilinde yaş fındıkların tezgahlara çıkmaya başladığı şu günlerde en çok merak edilen ise fındığın bu yılki fiyatının hangi seviyede olacağı.

Fındığın son 3 yıllık sürecini yaşayan herkes için bu merakın içinde elbette endişe payı da var. 2017 yılında 7,5 TL civarına kadar düşen fiyatların ardından üreticilerin yaşadığı mağduriyet ve tepkileri hala akıllarda. Düşen ürün kalitesi ve onu takip eden fiyat krizi, fındıkta ağırlığını gittikçe arttıran serbest piyasa koşullarını da tartışmaya açmıştı.

700 bin ton bekleniyor

Bu zorlu yılı bir şekilde atlatan üreticiler için 2018 sezonu da rahatlatıcı bir süreç değildi. Küllenme hastalığı ve çeşitli zararlıların sarstığı fındık bahçelerinde bu kez 14 TL bandındaki fiyatlar dramatik şekilde artan girdi maliyetleri nedeniyle tatmin edici olmadı. Bu süreçte 200 bin ton ürün alımı yapan TMO ile FİSKOBİRLİK’in piyasadaki etkinliği de bolca tartışıldı.

Geçtiğimiz yıl 515 bin ton olarak açıklanan toplam fındık rekoltesinin bu yıl 700 bin tona ulaşacağı öngörülüyor. FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, artan üretime karşın Türkiye’de fındık stoku bulunmadığı için bu oranın “yüksek bir rekolte” olarak görülemeyeceğini dile getiriyor.

18 TL taban fiyat olmalı

Son yıllarda çokça tartışılan ürün alımları konusunda ise ilk açıklama FİSKOBİRLİK’ten geldi. Son 4 yıldır olduğu gibi piyasada oluşan fiyatın bir miktar üzerinde fındık alımı yapacaklarını söyleyen Bayraktar, “Devletin müdahale alımı yapması durumunda bu işlemi Birlik üzerinden gerçekleştirmesini istiyoruz” diyor.

Kritik süreç yaklaşırken fındık fiyatlarına dair beklenti ve talepler TBMM’nin de gündemine girdi. 18 TL’nin yerleşik bir fiyat olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, akaryakıt maliyetindeki artış göze alındığında ise 20 TL’nin üretici rahatlatacak fiyat olduğunu söyledi.

İşte fındıkta güncel fiyatlar

Hasat öncesi piyasadaki mevcut fiyatlara bakıldığında ise fındığın değerinin şimdilik 15-19 TL arasında seyrettiği görülüyor. Bugün itibariyle fiyat aralığının en yüksek olduğu bölgeler Batı Karadeniz’e gidildikçe sıklaşıyor. Sakarya, Kocaeli ve Zonguldak piyasasında ortalama fiyat 18,5 TL iken; Giresun, Ordu, Samsun ve Trabzon’da ise bu oran 16 TL civarında.

Bir Cevap Yazın