Fındık üreticisine hasat, harman ve depolama uyarıları

0
1316
Fındık üreticisine hasat, harman ve depolama uyarıları

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), fındık üreticilerini, emeklerinin karşılığını alabilmeleri için hasat, harman ve depolama konularında uyardı.

FİSKOBİRLİK’ten yapılan yazılı açıklamada, fındık üreticilerinin bir yıllık emeklerinin karşılığını almak için fındık mahsulü hasadına başladığı belirtildi.

Açıklamada, fındık üreticilerine özellikle bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna ulaşan, farklı çeşitleri ayrı ayrı hasat edilmesi gerektiği belirtilerek,”Fındık hasadı yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalıdır. Çünkü olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar tam olgunlaşmadığı için çabuk bozulacak, hem de randımanı düşük olacaktır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıkları diğerlerinin de dökülmesini beklemeden toplayınız” denildi.

Hasat edilen fındıkların jüt çuvallar içerisinde ve aynı gün harmana getirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir. Çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar. Harmana getirilen cüruflu fındıklar büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığılıp bekletilmemelidir. Çüruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır. Fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir”

Aflatoksine dikkat!

Fındığın harman ve depolama süreçlerine iyi dikkat edilmesi, aksi takdirde ürünün küflenerek aflatoksin oluşumunun yaşanabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Fındığı verdiğimiz patoz fındıkları zurufundan tam olarak ayırırken fındık kabuğuna zarar vermemelidir. Çürufundan ayrılmış dane fındıkları hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalı. Eğer harman beton değilse fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılmalıdır. Beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız fındıkları yağmurdan koruma için üzerine örteceğimiz naylon örtü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 santimetre yükseklikte çardak yaparak örtülmelidir. Tam olarak kuruyan (en fazla yüzde 12 nem) kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıkla yabancı maddeler seçilmelidir. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi aza olduğu için küflenerek aflatoksin oluşturabilmektedir. Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara konulmalıdır.

Kaynak: Hürriyet

Bir Cevap Yazın