Ramazan ayı gelmeden ilk zamlanan ürün kırmızı et oldu. Karkas etin kilo fiyatı 18,50’den 20,50 TL’ye, dana kıyma 26’dan 29 liraya, kuşbaşı 28 TL’den 30 TL’ye yükseldi. Ramazan’la birlikte talebin artmasının fiyatları etkilediğini söyleyen sektör temsilcileri, fiyatların yükseleceğini öngörüyor.
Her Ramazan ayından önce artan gıda fiyatları, bu sene de kendini gösterdi. Mübarek aya iki hafta kala ilk zamlanan ürün kırmızı et oldu. Karkas etin kilo fiyatı 18,50’den 20,50 TL’ye çıktı. Kıymanın fiyatı dört ay öncesine göre 3, kuşbaşının ise 2 lira arttı. Dana kıyma 26 liradan 29 liraya, kuşbaşı 28 TL’den 30 TL’ye yükseldi. Yaklaşık dört ay önce 40 lira olan bonfile 41 liraya, tranj 29 TL’den 30 TL’ye, döş 24,50’den 27,25 TL’ye çıktı. Fiyatı en çok artan ise antrikot oldu, 34 TL’den 38 TL’ye yükseldi. Et ve Süt Kurumu (ESK) ise perakendede kıymayı 20 TL, kuşbaşını 24,85 TL, bonfileyi 44,90 TL’den satıyor. Et fiyatlarındaki artışın, Ramazan’la birlikte talebin arttığı bir döneme girilmesinden kaynaklandığını belirten sektör temsilcileri, fiyatın artabileceğini öngörüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin toplam hayvan varlığı, yüzde 6,4 artışla 53 milyon 187 bin başa yükseldi. Kırmızı et üretimi ise 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 11,3 oranında azalarak, 184 bin ton oldu. Hayvan varlığındaki bu artış, et fiyatlarına yansımıyor. Düşmesi gereken fiyatlar, tam tersi artıyor. Geçen yıl Ramazan’dan önce 14 lira olan karkas etin fiyatı, 20,50 lirayı buldu. Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Mustafa Balıkçı, Ramazan’ın gelmesi ve talebin artması sebebiyle fiyatların yükseldiğini söyledi. Fiyatların, besicilerin girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı arttığını savunan Balıkçı, “Besilik hayvan fiyatlarında bir yükseliş var. Buna bağlı olarak da karkaslık hayvan fiyatlarında artış var. Besiciler, çiftlikteki hayvanın fiyatının artmasından dolayı sanayiye sattığı etin fiyatını da mecburen yükseltiyor.” diye konuştu. Et fiyatlarındaki artışın bir yıldan beri devam ettiğini, son iki ayda ise hızlandığını kaydeden Balıkçı, “Yeterli hayvan var ama arz, talebin altında.” dedi. Balıkçı, kuraklığın etkisinin önümüzdeki sene fiyatlara yansıyabileceğini dile getirdi.
‘KARKAS 21 LİRAYI AŞARSA İTHALAT GÜNDEME GELEBİLİR’
İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil ise et fiyatlarının 2010 yılındaki seviyesine henüz geldiğini belirterek, “2010’a göre besiciliğin temel girdi fiyatlarındaki artış yüzde 40’ı geçti. Dolayısıyla üretim maliyeti göz önünde bulundurulduğunda et fiyatları yüksek değil ama bir artış görünüyor.” dedi. Besilik materyal konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Civil, şöyle devam etti: “2010’da yapılan ithalat, üretici üzerinde baskı oluşturdu. Aralık ayında karkas fiyatı 16 liraydı, şimdi 18-19 liraya yükseldi. Ramazan’la birlikte fiyatların daha da artması bekleniyor. ‘Bakanlık da buna dayanarak ithalatı açar mı?’ korkusu var. Bundan dolayı üretici riske girmek istemiyor.” Karkasın talebe bağlı olarak 20 lirayı aşabileceğini dile getiren Civil, “Tüketimin fazla olduğu bir döneme giriyoruz. Ramazan başlayacak. Ardından Kurban Bayramı geliyor. Dolayısıyla ister istemez kırmızı ete talep artacak, bu da fiyatı tetikleyecektir ama kritik eşiği aşarsa fiyatlar tersine dönebilir, yani karkas 21 lirayı aşarsa tekrar ithalat gündeme gelir. Bu da hiç istemediğimiz bir durum.” şeklinde konuştu.