Lapseki Kirazı Kitap Oldu

0
1126
Lapseki Kirazı Kitap Oldu

Çanakkale’nin Lapseki ilçe Kaymakamlığı ve Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Lapseki Belediyesi tarafından finansal destekle Dünya Markası olma yolunda patent alacak olan Lapseki Kirazı kitap oldu.

Lapseki Kirazının Coğrafi İşaret Tescili ve Marka Değeri kapsamında gerçekleştirilen projenin yüzde 75 hibe desteği Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), yüzde 25 hibe desteği Lapseki belediyesi tarafından karşılanıyor. Lapseki Kaymakamlığı, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi, Lapseki Meyve Üreticileri Birliği ve T.C. Kalkınma Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü büyük projede eğitim aşamasında ‘Kiraz Yetiştiriciliği’ adı altında kitap çıkarıldı. Doç. Dr. Hakan Engin ve Dr. Arda Akçal tarafından oluşturulan Kiraz Yetiştiriciliği kitabında kiraz bahçesi kurma, çoğaltılması ve anaç seçimi, meyve tutumu, toprak işleme, budama ve terbiye sistemleri, hastalık ve zararlıları gibi en önemli 10 stratejik konudan oluşan kitap 133 sayfadan oluşuyor. Kuşe kağıda baskılı kiraz yetiştiriciliği kitabı büyük görsel resimlerle aşama aşama üreticileri bilgilendirici kayıtlar içeriyor. Lapsekili Meyve Üreticileri yaptıkları açıklamada, “Bugüne kadar hiç böyle bir kitap görmedik. Sonunda Kiraz Yetiştiriciliğinin de kitabını yazdılar” dedi.

KİTAP KİRAZ ÜRETİCİLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER TAŞIYOR

Kiraz meyvesinde Çanakkale bölgesinde 470 bin ağacın 4/3′ ü Lapseki’de yer alıyor. Yeni bahçelerle bu sayının 7 bin tona kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Üreticiler hangi çeşit anaç ağaçların verimi yükselteceğini teknik olarak bilmedikleri için hasat döneminde yüksek verim alınamıyor. 20 yılı aşkın deneyler sonucu edinilen bilgiler üreticilerle paylaşılıyor. Özellikle Çanakkale Bölgesinde kiraz üretiminde söz sahibi olan Lapseki ilçesi ve köylerindeki üreticiler için bilgiler hayati önem taşıyor.

ÇANAKKALE (İHA)

Kaynak: Haberler.com

Bir Cevap Yazın