Nar depoda çürüdü, bilinçsiz üretici eğitime alınıyor

0
909
Nar depoda çürüdü, bilinçsiz üretici eğitime alınıyor

Soğuk hava depolarına konulan narın yüzde 50’si çürüyünce üreticinin eğitime alınması kararlaştırıldı.Yapılacak bilgilendirmelerle üreticinin zarar etmesi ve milli servetin korunması amaçlanıyor.

İhracatçılar tarafından Finike ve Elmalı gibi tarım merkezlerinde depolanan yaklaşık 5 bin ton narın kötü akıbeti yetkilileri harekete geçirdi. Yeni sezonda aynı sıkıntının yaşanmaması için kolları sıvayan Finike Ziraat Odası, üreticileri eğitime tabi tutacak.

Bu yıl narda yarı yarıya çürüme olduğunu belirten Oda Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Soğuk hava depolarından çıkan narın yüzde 50’si çürük çıktı. Son 2 yıldır çürümeyle uğraşıyoruz. Neyden kaynaklandığını bilmiyoruz. Bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için üreticilerimizi bilgilendireceğiz.” dedi.

Konuyla ilgili Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden (SDÜ) iki profersör ve Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden de alanında uzman kişileri bölgeye davet ettiklerini ifade eden Sarıçobanoğlu, son iki yılda artan çürüme olayını masaya yatıracaklarını kaydetti. Sarıçobanoğlu, “Çürüme ilaçlamadan mı, hastalıktan mı yoksa toplarken mi oluyor, bilemiyoruz. Bununla alakalı üreticiye eğitim vereceğiz. Toplantıya üreticilerin hepsini çağırdık. Prof. Dr. İsmail Karaca, Prof. Dr. Gülsel Karaca, Bilal Aydoğan ve Mehmet Cebeci seminer verecek.” diye konuştu.

Nardan para kazanamayan üreticilerin başka ürün dallarına geçmek için sektörden ayrılmayı düşündüklerini ifade eden Sarıçobanoğlu, üretimin fazla olması nedeniyle narın son iki senede piyasada sönük kaldığını dile getirdi. Sarıçobanoğlu şöyle devam etti: “Bu yıl 8 bin ton nar hasadı yapıldı. İlk ekildiği dönemler 2 -3 liradan satılırdı. Bu yıl 50 kuruşa kadar düştü. Narı bırakıp zeytin, badem gibi üretim dallarına geçmek isteyen çiftçilerimiz var.”

Türk narına bir süre önce ABD’nin yeşil ışık yakması ilçede heyecana sebep olmuştu. En çok nar üretiminin Akyaka, Yalnız ve Aykırtça köylerde olduğu bilgisini veren Sarıçobanoğlu, Amerika ile bir bağlantı kurulup da ihracat yapılırsa narın yeniden gerçek değerini alacağına değindi. Sarıçobanoğlu, ihracatta narın gitmesi durumunda çiftçilerin nar üretimine devam edeceğini ve ekimin daha da artacağını sözlerine ekledi.

ÜRETİCİLER DE PAZAR SIKINTISINDAN DERTLİ

Finikeli nar üreticilerinden Emin Çelik, 150 kök nar ağacından 7 ton hasat yaptığını, ancak çok kazanamadığını ifade etti. Bu yıl 60 kök nar ağacını söktüğünü belirten Çelik, “Yeni pazarlar bulunur da ihracat artarsa nar yine para eder.” dedi.

Yalnız köyünde 25 yıldır nar üreticiliği yapan İsa Uluyol (43) da sıkıntının ihracat probleminden kaynaklandığını söyledi. 2 bin kök nar ağacından 80 ton hasat yaptığını söyleyen Uluyol, “70 kuruştan sattım. Masrafı kurtarmıyor. Eğer yeni pazarlar bulunursa bu ihracatçıdan üreticiye kadar herkese yansır.” diye konuştu.

Uzun yıllar nar üreticiliğiyle uğraşanlardan birisi de Bayram Ali Türkön, 350 kök nar ağacının bulunduğunu ve narlara gözü gibi baktığını ifade etti. Türkön, “Bu sezon 20 tondan fazla nar verdim. Fiyatlar çok düşük. 70 kuruştan gitti. Artık önümüzdeki sezona bakıyorum. Budama işlemlerini tamamladım. İlaçlamaları da yaptım. İnşallah yeni pazarlar çıkar da biz de emeğimizin karşılığını alırız.” sözlerini kaydetti.

AA

Bir Cevap Yazın