Süt Tozu Alımı, Kota Tahsis Edilen Sanayici, İmalatçı ve İhracatlardan Temin Edilecek

0
995
Süt Tozu Alımı, Kota Tahsis Edilen Sanayici, İmalatçı ve İhracatlardan Temin Edilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, belirli dönemlerde çiğ sütün değerlendirilmesi, Türkiye’nin süt üretiminin geliştirilmesi, kayıt altına alınması ve çiğ süt fiyatlarında istikrarın oluşturulması amacıyla Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihracat yapan imalatçı, imalatçı-ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları süt tozunun yurt içinde üretilmesi ve temin edilmesine yönelik süt tozu üretiminin desteklenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenledi.

Buna göre süt tozu alımı Bakanlık tarafından süt tozu üretim kotası tahsis edilen sanayici, imalatçı, imalatçı-ihracatçılardan temin edilecek. Önceden ihracatın gerçekleştiğinin belgelenmesi kaydıyla, belge kapsamında süt tozu üretim kotası olanlardan yurt içi alımın yapılmasına imkan bulunmaması halinde, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin uygun görüşü ve Ulusal Süt Konseyi’nce “Yurt İçinde Temin Edilememiştir” kaşesi olması kaydıyla ithalat yapılmasına izin verilebilecek.

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Dahilde işleme izin belgesi kapsamında ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde hammadde olarak kullanılan yağlı-yağsız süt tozunun yurt içinden temin edilmesi esas olacak. Belge kapsamında süt tozu alımı Bakanlıkça süt tozu üretim kotası tahsis edilen süt tozu üreten sanayici, imalatçı, imalatçı-ihracatçılardan temin edilecek. Önceden ihracatın gerçekleştiğinin belgelenmesi kaydıyla, belge kapsamında süt tozu üretim kotası olanlardan yurt içi alımın yapılmasına imkan bulunmaması halinde, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin uygun görüşü ve Ulusal Süt Konseyi’nce “Yurt İçinde Temin Edilememiştir” kaşesi olması kaydıyla ithalat yapılmasına izin verilebilecek.

-DESTEKLEMEDEN YARARLANACAKLAR-

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe uygun ve Ulusal Süt Konseyi’ne üye olan süt tozu üreten veya ürettiren gıda işletmesine Dahilde İşleme Rejimi kapsamında faaliyet gösteren ve standartlara uygun olarak ürettiği veya ürettirdiği yağlı-yağsız süt tozunu kendi işletmesinde kullanmak veya imalatçı-ihracatçılara belgelendirerek satmak şartıyla ton başına ödeme yapılacak.

-MÜRACAAT YERİ VE ZAMANI-

Desteklemeden yararlanmak isteyen süt tozu üreticileri müracaatlarını; başvuru dilekçesi ve taahhütname ile birlikte süt tozu üreten veya ürettiren işletmelerin kurulu bulunduğu il veya ilçe müdürlüklerine ve Konseye üçer aylık dönemler halinde yapacak.

-KOTA MİKTARI BELİRLENMESİ-

Süt tozu üreten veya ürettiren sanayicilerin süt tozu üretim kota miktarları kotaların dağıtım tarih ve kriterleri, yararlanıcıların taahhüt ettikleri asgari ve azami miktarlar ile bir önceki ay içerisinde işledikleri süt miktarları dikkate alınarak, Konseyin teklifi üzerine Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce belirlenecek. Genel Müdürlük, kotaların belirlenmesinde şu yöntemleri kullanacak:

“-Dahilde işleme izin belgesine sahip firmalarla sözleşme yapan imalatçı-ihracatçı firmalar ile süt tozu üreten veya ürettiren sanayicilere taahhütleri de dikkate alınarak kapasitelerine göre kota verebilecek.

-Arz fazlalığı oluşan bölgelerde süt alımını gerçekleştirecek olanlara farklı miktarda kota tahsis edebilecek.

-Kota tahsisi yapılacak aydan önce olmak şartıyla üretici örgütlerinin merkez birliklerince kendilerine üye olan alt birliklerin arz fazlası olarak pazarlayamadığı soğutulmuş çiğ sütün değerlendirilmesine yönelik talepler Konseye yapılır. Bu talepler kota tahsisinde değerlendirilebilecek.”

Bu yöntemlerden bir veya birkaçı birlikte veya ayrı ayrı tebliğ amacına uygun değerlendirebilecek.

-DESTEKLEME BİRİM FİYATININ BELİRLENMESİ-

Destekleme birim fiyatı, kota tahsisi yapılan aylar için komisyonun raporu dikkate alınarak Genel Müdürlük tarafından belirlenecek. Kota tahsisinin yapıldığı aydan bir önceki ay içindeki yurt dışı borsalarında oluşan yağlı veya yağsız süt tozu ortalama birim fiyatı ile soğutulmuş çiğ sütten üretilen süt tozu yurt içi üretim maliyeti farkı birim fiyat oluşumunda dikkate alınacak. Yurt içi birim fiyat belirlemesinde soğutulmuş çiğ süt için referans fiyat uygulaması esas olacak. Konsey teklifi ile kota tahsisi yapılan ay için referans fiyat Genel Müdürlükçe belirlenecek. Süt tozu üretiminde kullanılan soğutulmuş çiğ sütün, kota tahsisi yapılan ay için belirlenen referans fiyatın altında satın alınması halinde ilgili firma bu ayın desteklemesinden faydalandırılmayacak. Süt tozu üreten veya ürettirenler maliyetlerin belirlenmesine esas olacak yağlı veya yağsız süt tozu üretim maliyetlerini aylık olarak Konseye bildirecek. Komisyon, her ayın son beş iş günü içinde Konseyin belirlediği gün toplanacak.

-GENEL MÜDÜRLÜK, ÜRETİM PLANLAMASI YAPMAYA YETKİLİ OLACAK-

Süt tozu üreten veya ürettirenlerce düzenlenen taahhütleri dikkate alarak bütçeyi aşmamak şartıyla üretim planlaması yapmaya, bu Tebliğde yer almayan hususlarla ilgili talimatlar yayımlamaya, 2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karara bağlı kalmak koşulu ile Genel Müdürlük yetkili olacak. Üretici örgütlerince, arz fazlalığı nedeniyle pazarlanamayan çiğ sütün, süt tozu üreten veya ürettirenlerce pazarlanmasını ve üretim için ihtiyaç duyduğu çiğ sütün temin edilmesini sağlayacak düzenlemeler konusunda Konsey yetkili olacak. Tebliğden yararlanmak isteyen imalatçı, imalatçı-ihracatçı firmalar stok bilgilerini aylar bazında Konseye bildirmek zorunda olacak. Konsey ulusal bazda süt tozu üretim stoklarını Genel Müdürlüğe, Ekonomi Bakanlığı ile ihracatçı birliklerine bildirecek ve aylar bazındaki destekleme birim fiyatı ile stok durumunu internet sayfasında yayımlayacak.

Bakanlık tarafından kendisine verilmiş aylık süt tozu kotasını herhangi bir sebeple üretmeyen imalatçı, imalatçı-ihracatçı firmaların kotalarını, bir sonraki ay içerisinde yetkili diğer firmalara talepleri doğrultusunda verme hususunda Genel Müdürlük yetkili olacak. Bakanlık tarafından belirlenen kota miktarında geçerli aya ait bir artırım olduğunda, artırılan miktar bir sonraki aya Genel Müdürlüğün yazılı bildirimi ile aktarılabilecek ve aktarılan aya ait destekleme tutarı ile çiğ süt referans fiyatı üzerinden değerlendirilecek. Yurt içerisinde imalatçı-ihracatçılara satılacak olan süt tozu paketleri üzerinde “Bu Ürün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleme uygulaması kapsamındadır” yazısı bulunacak.

-DESTEKLEMEDEN YARARLANAMAYACAKLAR-

Bu Tebliğde belirlenen hükümlere uymayanlar, gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya belge ibraz edenler, kamu kurum ve kuruluşları desteklemeden yararlanamayacak. Destekleme ödemeleri Bakanlığın cari yıl bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan kaynaktan sağlanacak. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak. Bu Tebliğin uygulanması ile ilgili olarak Ziraat Bankası’nı destekleme tutarının yüzde 0.2’si oranında hizmet komisyonu ödenecek.

-HAKSIZ ÖDEMELERİN GERİ ALINMASI VE HAK MAHRUMİYETİ-

Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51. maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak. İlgili merciler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumlu olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyenler hakkında genel hükümler uygulanacak. Bu Tebliğ ile yapılan destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. 3 Temmuz 2012 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği yürürlükten kaldırıldı. Tebliğ 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak: sondakika.com

Bir Cevap Yazın