TKDK’dan Çifçiye Destek

0
948
TKDKdan-Cifciye-Destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık, proje karşılığında ihtiyaç sahibi her kişinin 11. Çağrı döneminde işletmesine yüzde 50 hibeli taraktör alabileceğini söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık düzenlediği iftar yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Manisa’da hazırlanan proje sayısının her geçen gün arttığını ancak niteliklerinin daha çok kültürteknik olduğunu ifade eden TKDK Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık, “Bunlar diğer proje sınıflarına göre daha ağır ve bütçe kaleminin yüksek olması sebebiyle bütün çiftçi ve hedef gruplarına istenen ölçüde fayda sağlayamamasına rağmen çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kapsamında ele alınacak projelerin, daha küçük bütçeye sahip hedef gruplar için hazırlanıp karşılığında hibe alınması sağlanabilecektir. Hatta ihtiyaç duyulan her tarım işletmesinin olmazsa olmaz demirbaşı konumundaki traktör ve makine ekipman kapsamında bu tedbir kaleminde TKDK’dan talep edilebileceklerdir” dedi.

İl Koordinatörü Işık, AB standartlarını sağlayabilmiş olmak kaydıyla 101 (et ve süt üreten işletmeler) tedbirinden makine ekipman veya traktör talebinde bulunmak söz konusuyken 302-1 (çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi) tedbirinde doğrudan makine ekipman ve traktör için hibe talebinde bulunmanın söz konusu olduğunu belirtti. Ahmet Işık konuşmasında ayrıca çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi tedbirinin arıcılık ve bal üretimi, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbı ve aromatik özelliği olan bitkilerin ekilmesi ya da toplanmasını takiben işlenmesi ve pazarlanması olmak üzere üç faaliyet alanını içerdiğini söyledi.

Bahse konu faaliyet alanlarının kültürteknik projeleri kadar kapsamlı, ağır ve emek yoğun çalışma istememesinin, ilgili çiftlik faaliyetleriyle ilgilenen hedef kitlenin dikkatine sunulması gerektiğini vurgulayan Işık, “TKDK 101 tedbirlerinde bütçe kalemleri 15 bin Euro’dan 1 milyon Euro’ya kadarken 302-1 tedbirinde 5 bin Euro’dan 250 bin Euro’ya kadar uygun harcamaların yüzde 50’sinin hibe olarak faydalanıcıya sunmaktadır. İkinci üzerinde durulan tedbir konusu ise hasat sonrası yaş meyve ve sebzelerin kayıplarının minimum seviye düşürülmesi için düşünülmüş olan 103-3 (yaş meyve ve sebzelerin işlenmesi) tedbiridir. Potansiyelleriyle görüşülen kültürteknik projelerine alternatif diğer tedbir durumunda olan yaş meyve sebzelerin işlenmesi tedbirinde, 1 milyon 250 bin Euro’ ya kadar uygun harcamaların yüzde 50’si TKDK tarafından hibelendirilmektedir. Bilindiği üzere 10 üst başlıkta proje kabul eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, yüksek bütçe kalemli projelerinin yanında daha az zahmetle tüm çiftçi ve hedef gruplarına kolaylıkla proje yapma imkanı sağlayan; çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirme tedbirinden de proje hazırlığı yapılabileceğinin altını çizmektedir. İhtiyaç sahibi her faydalanıcının proje karşılığında işletmesine yüzde 50 hibeli bir traktör alabilecektir.

Yaş meye ve sebzesiyle mümbit bir arazi yapısına sahip Manisa, soğuk hava depoları, yaş meyve ve sebzelerinin işlenmesi gibi, boylama, sınıflama, temizleme, ayıklama hatlarına, barkod ve yazılım dahil akla gelecek her harcama kalemine yüzde 50 hibe sağlaması Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun sadece hayvansal üretim kaynaklı projelere değil yine tarımsal üretim olarak yaş meyve sebzelerin işlenmesinede destek vermektedir” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın