TZOB: Soğanın fiyatı yüzde 64,7 arttı!

0
1011

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ocak ayında marketlerde fiyatı en çok artan ürünün “soğan” fiyatı en çok düşen ürünün ise “limon” olduğunu bildirdi.

Marketlerde 29 ürünün 15’inde fiyat artışı olduğunu vurgulayan TZOB üretici ve market fiyatları arasındaki farkın Ocak ayında mandalinada yüzde 499’a ulaştığına dikkat çekti. 

MANDALİNADA FİYAT FARKI YÜZDE 500

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Ocak ayındaki, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının mandalinada yüzde 499 olduğu belirtilerek, “Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 498.9, kurutulmuş ürünlerde yüzde 286.4, baklagillerde yüzde 252.2 pirinçte yüzde 199’lara ve hayvansal ürünlerde yüzde 206’lara kadar çıktığı görülmektedir” denildi.

MARKET FİYATLARINDA 15 ÜRÜNDE FİYAT ARTIŞI

Ocak ayındaki market fiyatlarına bakıldığında 8 üründe fiyat değişimi olmazken, 6 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı olduğu kaydedilen açıklamada, “Ispanak, elma, nohut, kuru üzüm, yumurta, süt, tavuk eti ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, kırmızı mercimekte yüzde 0.8, pirinçte yüzde 2.8, kuzu etinde yüzde 6.6, dana etinde yüzde 8, domateste yüzde 10.9, limonda ise yüzde 11.7 fiyat düşüşleri görülmüştür.

Buna karşılık, soğanda yüzde 81.4, yeşil fasulyede yüzde 47.6, sivri biberde yüzde 27.5, salatalıkta yüzde 25.8, patlıcanda yüzde 22, patateste yüzde 14.3, kuru incirde yüzde 5, mandalinada yüzde 3.7, kuru kayısıda yüzde 3.7, yeşil mercimekte yüzde 3.4, havuçta yüzde 3.1, fındıkta yüzde 1.8, pırasada yüzde 1.2, armutta yüzde 0.6, kuru fasulyede ise yüzde 0.4 fiyat artışları olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

YEŞİL FASULYENİN FİYATI YÜZDE 47.1 ARTTI

Buna göre Ocak ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında ise 12 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmedi, 5 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışları oldu. Açıklamada şu bilgiler verildi:

“Pırasa, patates, mandalina, armut, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, yumurta ve sütte fiyat değişimi görülmezken, soğanda yüzde 64.7, yeşil fasulyede yüzde 47.1, patlıcanda yüzde 35.6, kuru incirde yüzde 17.4, sivri biberde yüzde 16.1, ıspanakta yüzde 16, kuru üzümde yüzde 12.9, salatalıkta yüzde 11, fındıkta yüzde 7.1, kuzu etinde ise yüzde 2.9 fiyat artışı olmuştur.

Buna karşılık, dana etinde yüzde 2.1, elmada yüzde 4.9, havuçta yüzde 12.3, domateste yüzde 20.6, limonda ise yüzde 20.7 fiyat düşüşleri görülmüştür.”

ET FİYATINDA DÜŞÜŞTE ÜLKEYE ÇOK MİKTARDA KARKAS ETİN GELİŞİ ETKİLİ

Açıklamada, üretici fiyatlarında düşüş görülen ürünlere bakıldığında limonda görülen fiyat düşüşlerinde ihracat iadelerinin geç ve düşük ilan edilmesi ile tüketici talebindeki daralmanın etkili olduğuna dikkat çekilerek, “Üreticinin yaşadığı sıkıntıların ardından ihracat iadeleri artırılmış olsa da, limon üreticisini kurtarmaya yetmemiştir” denildi.

Et fiyatlarında meydana gelen düşüşte, alınan ithalat kararları neticesinde ülkeye çok miktarda karkas etin gelişinin etkili olduğu belirtilerek, “Yeşil fasulye, patlıcan, sivri biber ve salatalık gibi ürünlerde bu mevsimdeki arz, örtü altı üretimden sağlanmaktadır.

Bu ürünlerde arzın sadece seralardan sağlanması fiyatlarda artışa yol açmıştır. Bir diğer artış görülen ürün ise kuru soğandır. Kuru soğan hem üreticide hem de marketlerde fiyatı en çok artan ürün olmuştur. Soğanda görülen fiyat artışında ise üretim miktarında yaşanan düşüş ve yağışların üründe çürümeye yol açması ile birlikte pazarlanan ürün miktarındaki azalma etkili olmuştur” ifadeleri kullandı.

Haber Kaynağı: Haber7.Com – www.haber7.com

Bir Cevap Yazın