Aspirde pazarlama problemi olmayacak

0
950
Aspirde pazarlama problemi olmayacak
Aspir Bitkisi

Bakan Eker ile Yıldız, “Biyoyakıt ve Tarım Ürünleriyle İlgili İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.

ANKARA – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, aspir üreticilerinin, ürününü pazarlama sorunu yaşamayacaklarını söyledi.

Bakan Eker ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Biyoyakıt ve Tarım Ürünleriyle İlgili İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Eker, Türkiye’nin bioçeşitlilik açısından çok zengin, yağlı tohumlu bitkiler, hububat, bakliyat ve sebze-meyve çeşitliliği bakımından da geniş imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Artan ihtiyaçların bazı ürünlerde sürekli ilave talepler ortaya çıkardığını dile getiren Eker, şöyle konuştu:

“Bunlardan biri de ham yağ ve yağlı tohumlu bitkilerle ilgili ihtiyaç. Türkiye’de mevcut alanlarımızda 3,3 milyon ton civarında yağlı tohumlu bitki üretiyoruz. Yağlı tohumların üretiminde yağışın, rutubetin ve nemin yüksek olması gerekiyor. Yani ya o alanları sulayacağız veya çok yağış alacağız. Araştırmalarımızı ‘acaba Türkiye’de özellikle nadasla tarım yapılan bölgelerinde biz yağlı tohumlu bitkileri nasıl yaparız’ konusu üzerine yoğunlaştırdık.”

Aspir ile yağlı tohum ihtiyacı karşılanacak

Kaliteli yağ elde edilmesi bakımından son 9 yılda aspir bitkisinin geliştirilmesi üzerinde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Eker, bu bitkiyi destekleme kapsamına aldıklarını fakat üreticinin “Ben ürettiğim ürünü nereye satacağım” sorusuyla karşılaştıkları için üretiminin arzu ettikleri noktaya ulaşmadığını bildirdi.

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon hektar nadas alanın bulunduğunu belirten Eker, bu arazilerde aspir yetiştirerek hem önemli bir ihtiyacın karşılanacağını hem de arazilerin boş kalmayacağını söyledi.

Aspir bitkisinin Türkiye iklimine, coğrafyasına ve yağış rejimine uygun olduğunu dile getiren Eker, şöyle konuştu:

“Türkiye’de nadasa bırakılan 5 milyon hektarlık alana, aspir ekimini teşvik ederek ülkenin yağlı tohum ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Protokolün esası aspir bitkisinin nadas alanlarda sözleşmeli model ile üretiminin teşvik edilmesidir. Bakanlığımız zaten bu bitkiye hali hazırda en yüksek düzeyde destek veriyor. Kilogram başına 50 kuruş olan bitki primi diğer desteklerle birlikte 70 kuruşa çıkıyor.Yani aspir bitkisinde 100 liranın 70 lirası destek olarak veriliyor. Buna ilaveten sözleşmeli üretim dahilinde üreticiyle alıcı arasında bir sözleşme imzalanırsa, biz, ona ayrıca dekar başına 10 lira vermek suretiyle bir de sözleşme kapsamına almış olacağız. Sözleşmeyle üretici malını nereye satacağını bilecek. Pazarlama problemi olmayacak.”

“TPPD alım garantisi verdi”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da protokolün hem tarım hem de enerji sektörüne büyük fayda sağlayacağını ifade etti. Türkiye’nin enerji politika ve stratejilerinde bütün ithal kaynakların azaltılmasına dönük çalışmaları devam ettirdiklerini vurgulayan Yıldız, söz konusu protokolün bunun bir parçası olduğunu söyledi.

Yıldız, bugün Türkiye’de 50’den fazla dağıtım şirketi olduğunu hatırlatarak, bu şirketler arasında ilk 6’ya giren Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin (TPPD) alım garantisini ortaya koyduğunu bildirdi. Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

“TPPD, çiftçimizin aspir gibi yağlı tohumlardan elde ettiği ürünü alım garantisini veriyor. Çiftçilerimiz bunu gönül rahatlığıyla nadas alanlarda ekebilirler. Bize müracaat etmeleri halinde ürettikleri her ürünü alma garantisi veriyoruz. Çevre şartlarına daha uygun bir yapıyı kurmak adına, dışa olan bağımlılığımızı azaltmak adına, cari açığın ister 100 lira ister 1000 lira hangi rakamlarda olursa olsun azaltılması adına, böyle bir çalışma yapıyoruz.”

Kaynak: http://www.dunya.com/aspirde-pazarlama-problemi-olmayacak-209931h.htm

Bir Cevap Yazın