ERGENE nefes almaya başladı

0
958
turkiye ergene_nefes_almaya_basladi

2 yıldır takibe alınan Ergene’de OSB çıkışlarına izleme istasyonu kuruldu. Arıtma için 219.5 milyon lira harcandı. Sonuç: Nehirde oksijen miktarı yükseliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın çevre felaketi yaşanan Ergene Havzası’nın hayata döndürülmesi için iki yıl önce verdiği talimat meyvelerini vermeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın özel önem verdiği proje ile Ergene Nehri’nin oksijen ihtiyacı istenen seviyeye ulaştı.
Bakanlık, Ergene Havzası’ndaki çevre sorununa çözüm bulmak için 2 binden fazla sanayi tesisi bulunan bölgeyi son 2 yılda yakın markaja aldı. Çorlu Deri OSB ve Çerkezköy OSB arıtma tesislerinin çıkışlarına sürekli izleme istasyonları kurularak kirlilik seviyeleri anlık olarak izlemeye alındı.

Geceleri de denetim yapıldı

Bakan Erdoğan Bayraktar’ın talimatı ile birlikte gece de yapılan denetimlerde bakanlık 2013 yılında Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde toplam 2 bin 576 çevre denetimi gerçekleştirdi. Havzada bulunan 21 adet hazır beton santralına da 98 denetim yaptı. Çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilen kuruluş ve işletmelere 2013 yılında toplam 7 milyon 364 bin TL idari para cezası uygulandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan İlbank, 2013 yılında banka yatırım programı kapsamında yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si de kredi olmak üzere toplamda 219 milyon 583 bin TL yatırım gerçekleştirdi. Kırklareli ve Tekirdağ’a katı atık tesisi, Lüleburgaz’a ise atık su tesisi kuruluyor. 14.5 milyon euro bütçesi olan proje 140 bin vatandaşa hizmet sağlayacak. Proje kapsamında inşaatlar tamamlanırken Kavak Deresi’nin rehabilitasyonu da bitti.
Ergene Nehri su kalitesi izleme noktalarından İnanlı Köyü’nde 2007 yılında kimyasal oksijen ihtiyacı değeri 683 iken 2013 yılında aynı noktada 149 olarak ölçüldü.
53 belediyenin bulunduğu ve 1 milyon 150 bin kişinin yaşadığı Ergene Havzası’nda 2013’ün ilk 10 ayında 15 bin 223 ton ambalaj atığı çöpe karışmadan kaynağında ayrı toplanarak ekonomiye kazandırıldı.
Rehabilitasyon kapsamında Tekirdağ Entregre Katı Atık Yönetimi Projesi hayata geçirildi. 24 milyon euroluk proje 450 bin kişiye hizmet edecek ve Ağustos 2014’de tamamlanacak. Kırklareli Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi ile de düzensiz depolama sahaları rehabilite edilecek. 18 milyon euroluk bu proje de Ağustos 2014’te bitecek.
Doğduğu, öldüğü, öldürdüğü yer

Radikal, 14 Ağustos 2011’deki manşetinde Ergene Nehri’ni doğduğu yerden öldüğü yere kadar adım adım izledi. Radikal’in Kırklareli’nde, nehrin doğduğu bölgede yaptırdığı analizlerde su ‘tertemiz’ çıktı. Nehir 50 km. sonra Çerkezköy-Çorlu sanayi bölgesine geldiğinde atıklarla kirlendi. Türkiye ’nin pirinç ve ayçiçeği ihtiyacını karşılayan tarlaların arasından geçip denize döküldüğü noktada ise nehir suyundaki ağır metal oranı ürkütücü boyuta ulaştı.

haber365

Bir Cevap Yazın