Su ürünlerinde yeni ihracat hedefi

0
1178

balıkSU ÜRÜNLERİNDE YENİ İHRACAT HEDEFİ -TÜRKİYE SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER SEKTÖR KURULU BAŞKANI KIZILTAN: -”2010 YILI SONU İÇİN 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ KOYAN SEKTÖR 3 AY GECİKMEYLE BU HEDEFE ULAŞTI” -”YENİ HEDEFİMİZ 2023 YILINDA 3 MİLYAR DOLARI YAKALAMAK” -”RUSYA’YA İHRACATIMIZI 5 KAT ARTIRDIK”

İZMİR (A.A) – Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2010 yılı sonu için koydukları 1 milyar dolarlık ihracat hedefine 3 ay gecikmeyle ulaştıklarını, yeni hedefin 2023 yılında 3 milyar doları yakalamak olduğunu söyledi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği mali genel kurul toplantısına katılan Kızıltan, burada yaptığı konuşmada, son yıllarda Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan sektörün 2005 yılında, 2010 yılı sonu için ortaya koyduğu 1 milyar dolar ihracat hedefine, 2011 yılı mart ayında ulaştığını kaydetti.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle hedeflerine 3 ay gecikme ile ulaştıklarını belirten Kızıltan, sektör olarak 2023 yılı hedeflerinin ise 3 milyar dolar olduğunu ifade etti. Kızıltan, ”Bununla ilgili çok detaylı çalışmalar yapıldı, bilim adamlarının, sektör temsilcilerinin katıldığı çok bilinçli bir çalışma. Biz hedefimizi 2 milyar 536 milyon dolar olarak yazdık ama 3 milyar doları rahatlıkla tutturabileceğimize inanıyorum”dedi.

Kanatlı eti ve yumurta sektörünün ihracatının artması için de özel bir çalışma yapıldığını, bir tanıtım grubu oluşturulduğunu dile getiren Kızıltan, bu sektörde büyük yatırımların bulunduğuna dikkat çekti.

Su ürünleri sektörüne sağlanan yıllık 130 milyon lira desteklemenin devamı konusunda yaptıkları çalışmaların meyvelerini verdiğini ve 2013 yılı sonuna kadar desteklemelerin süreceğini anlatan Kızıltan, destek sayesinde sektörün yıllık üretiminin 15 bin tonlardan 120 bin tonlara çıktığını kaydetti.

-İTHALATA ÖNLEM-

Türkiye’nin balık ithalat rakamlarındaki ciddi artış nedeniyle ithalatta 2011 yılı başında bir gözetim kararı çıkarttıklarını anlatan Kızıltan, şöyle konuştu:

”Özellikle ucuz fatura edilen pangasus, kömür balığı gibi Uzakdoğu menşeli balıkların Türkiye’ye girişini büyük ölçüde önledik. Türkiye’nin ihracatçı bir ülke olma özelliğinin korunması sağlandı. İthalat bu hızla devam etseydi bir sene sonra ihracatımızdan daha fazla ithalat yapar konuma gelecektik.”

Balık çiftliklerinin kiralama bedellerinin düşürülmesi için Ankara’da yoğun girişimlerde bulunduklarını ifade eden Kızıltan, hedeflerinin Yunanistan, İtalya, İspanya’nın ortalaması olan dönüm başına 200 avroluk bedele inmek olduğunu söyledi.

Kızıltan, Kanatlı Tanıtım Grubu ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun Suriye, İran, Azerbaycan ve Uzakdoğu ülkelerinde ortak çalışacağını belirterek, ”Özellikle Rusya’da çok başarılı olduk, Rusya’ya ihracatımızı 5 kat artırdık. Rusya’da Türk balığı imajının iyi bir yere geldiğini görüyoruz. Bu ülkeye ihracatımızın bu yıl iki kat artacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın