TİGEM yatırımlarına 150 milyon lira ödenek

0
1075
TİGEM yatırımlarına 150 milyon lira ödenek

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, “2014 yılında 150-160 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. 2015 yılında da aynı amaç doğrultusunda 150 milyon lira ödenek ayırdık” dedi.

Bilden, yaptığı açıklamada, yaklaşık 7 yıldır Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) önemli yatırımlar yaptıklarını, bu yatırımlarla sertifikalı tohum ve damızlık üretimini garanti altına almayı amaçladıklarını söyledi.

Bugüne kadar toplam 36 işletmenin 19′unu özel sektöre devrettiklerini anlatan Bilden, Samsun, Iğdır ve Antalya’daki işletmeleri de özel sektöre devredeceklerini belirtti.

Geçen yıl özellikle koyunculuk ve sulama alanlarında yatırım yaptıklarını ifade eden Bilden, bu yıl söz konusu tesislerin açılışını yapmayı planladıklarını kaydetti.

Bilden, tohumculuk alanında da hububat tohumculuğuna önem verdiklerini, Karacabey tesislerinde 500 ton hibrit mısır üretimi gerçekleştirdilerini, bu üretim ile tek kalemde 5 milyon lira civarında kurumun karına katkı sağladıklarını anlattı.

Son 4 yılda patates tohumculuğu ile ilgili önemli adımlar attıklarını dile getiren Bilden, daha önceden patates tohumunun çoğunlukla ithal edildiğini, 2014 yılında 40 bin ton patates tohumu ürettiklerini, bu anlamda ithalatın azaldığını kaydetti.

Bilden, fidan üretimi konusunda özel sektörle işbirliği yaptıklarını belirterek, “2017 yılından sonra 60 milyon fidan üretebileceğimiz şekilde bir planlama yaptık. Sektöre 3 işletme açtık. İhtiyaç duyabilecekleri ne kadar arazi varsa tahsis ettik. Ondan sonra da ihtiyaç duyulacak arazi olursa onları da tahsis edebiliriz. Amacımız gıdayı üretmek için ilk nüve ne ise TİGEM olarak orada olmak istiyoruz. 2014 yılında 150-160 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. 2015 yılında da aynı amaç doğrultusunda 150 milyon lira ödenek ayırdık” diye konuştu.

TİGEM bünyesinde 150 binin üzerinde koyun, 35 bin civarında sığır varlığı bulunduğunu belirten Bilden, şöyle konuştu:

“Belki yurt içindeki damızlık taleplerini de karşılama imkanımız olacak. Büyük çaplı hayvancılık tesislerine materyal vermek istiyoruz. Kimi etçi, kimi sütçü ırklar olmak üzere ülkemizde artık çok sayıda damızlık üreten büyük çaplı damızlık tesisleri oluştu. Entegre tesisler olursa bizim hayvanlarımızdan daha fazla randıman alınabileceğini düşünüyorum. Öncelikli olarak daha orta ve büyük entegre tesislere materyal vermeyi daha doğru buluyorum, o işletmelerin bize müracaat etmelerini bekliyoruz.”

AA | hayvancılıkakademisi.com

Bir Cevap Yazın