Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, “Amacımız, büyük plantasyonlar oluşturup lavanta üretimini Trakya Bölgesi başta olmak üzere Türk çiftçisinin bir kazanımı olarak hizmete sunmaktır” dedi.
Tülek, enstitüde lavanta dikiminin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, lavantanın değişik türleri olduğunu söyledi.
Edirne’de 6 lavanta çeşidinin dikimini yaptıklarını belirten Tülek, “Bu türler, Bulgaristan’da üretiliyor. Bulgaristan Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsünden temin ettiğimiz 6 bin lavanta fidesinin dikimini gerçekleştirdik” diye konuştu.
Türkiye’de lavanta üretiminin yaygın olmadığını ifade eden Tülek, şunları kaydetti:
“Türkiye’de Isparta Keçiborlu tarafında üretim var. Bu da ‘lavandin’ dediğimiz melez lavantadır. Şu anda bizim dikimini yaptığımız çeşitlere göre yağ kalitesi ve oranı biraz daha düşüktür. Bu bitkinin kar marjı oldukça yüksektir. Bugün verim potansiyeline ulaşmış bir tarladan dekar başı 10-12 litre yağ alınabiliyor. Yağın litresi, Bulgaristan’da şu anda 100 avronun üzerinde işlem görüyor, bin avro civarında bir geliri var. Lavantada en büyük girdi ise ilk aşamada fide teminidir. 1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılabiliyor. Bunun da yaklaşık maliyeti, bin 200 lira civarındadır.”
Tülek, tıp ve kozmetik sanayisinde yaygın olarak kullanılan lavantanın dünyada en çok Fransa ve Bulgaristan’da üretildiği bilgisini verdi.
Bulgaristan’da yıllık 40 bin dekarda lavanta dikildiğini ifade eden Tülek, “Bulgaristan’dan temin ettiğimiz bu türleri burada üretip gelecek yıllarda çiftçilerimize fide temin etmek istiyoruz. Amacımız, büyük plantasyonlar oluşturup lavanta üretimini Trakya Bölgesi başta olmak üzere Türk çiftçisinin bir kazanımı olarak hizmete sunmaktır” diye konuştu.
“LAVANTA ÜRETİMİ İÇİN TRAKYA’DA POTANSİYEL VAR”
Lavanta üretimi için Trakya’da potansiyel bulunduğunu anlatan Tülek, ilk aşamada dünyada lavanta üretiminde 2. sırada yer alan Bulgaristan’ı geçmeyi planladıklarını kaydetti.
Tülek, Türkiye’de lavanta üretimi arttıkça, sanayi ve pazarın da oluşacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
“İlk etapta 100 veya 200 dekarda lavanta üretimini gerçekleştirirken bu, ilk adımımız için başarı olacaktır. Dünyada lavanta üretiminde ilk sırada Fransa geliyor, 40 bin dekarın üzerinde üretiyorlar. Türk çiftçisi de lavanta üretimine ilgi gösteriyor. Enstitü olarak Edirne Ticaret Borsası, Edirne Ziraat Odası ve çiftçi örgütleriyle beraber çalışıyoruz. Bu tür çalışmalarda entegrasyon gerekiyor. Lavanta için Trakya Bölgesi’nde Lalapaşa ve Süloğlu gibi marjinal alanlar var. Bu bitki, yamaç alanlara çok uygun bir tür. Ekonomik ömrü, yaklaşık 10 yıl civarında ve daha sonrasında da bir budama yapıp 10 yıl daha verim alabiliyorsunuz.”
Lavanta üretiminin Trakya için güzel bir proje olduğunu vurgulayan Tülek, gelecekte diğer tıbbi bitkilerin de üretiminin yapılacağını aktardı.